67. Pearle* konferencia

A Pearle* hivatalos közleménye:

“Az előadóművészet jövőjéről és az európai uniós választásokról tárgyaltak a 67. Pearle* konferencián Budapesten
Brüsszel/Budapest, 2024. május 24

2024. május 23-án és 24-én Budapesten tartotta 67. közgyűlését a Pearle*, melynek a Magyar Színházi Társaság is tagja. A rendezvénynek a Magyar Zenekarok Szövetsége rendezésében, a Magyar Zenei Tanáccsal együttmûködve adott otthont a Müpa.

A konferenciát Martin Kern, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) igazgatója nyitotta meg, hangsúlyozva az innováció fontosságát a kulturális szektorban, és megalapozva a két napos dinamikus vitát.

A Pearle és az Európai Fesztiválszövetség (EFA) régóta fennálló együttműködésének részeként a résztvevők elsajátították a ChatGPT innovatív alkalmazásait az előadóművészeti szervezetek napi gyakorlatában Kristof Michiels, az antwerpeni AP Egyetemi Főiskola irányítása alatt. Ez az ülés rávilágított az AI-ban rejlő lehetőségekre az ágazat átalakítására és a működési hatékonyság javítására.

A konferencia több, az előadó-művészeti szektor jelene és jövője szempontjából lényeges témában mélyült el. Az üléseken szó volt a vidéki fesztiválok fenntarthatóságáról, az EU örökségpolitikájáról, a művészek szociális védelméről, a zöld és digitális átalakulás készségeiről, a kapacitásépítésről és a jegyértékesítésről.
13 évvel az előző budapesti konferencia után lehetőség nyílt feltárni a régió kulturális szektorának elmúlt 30 évbeli fejlődését. Inkei Péter bevezetője után Kovács Géza vezetésével Gáspár Máté, Pröhle Gergely és Oszkó-Jakab Natália részvételével tartott workshop értékes betekintést nyújtott a magyar kultúra különböző szegmenseibe.

A résztvevők felkészültek a kulturális szektor jövőbeli kihívásaira, különös tekintettel a közelgő európai uniós választásokra. Minden tagszervezet kifejezte kiállását az európai demokratikus értékek mellett.

Sébastien Justine, a Pearle* elnöke így nyilatkozott: “Mivel az EU-választások előtt állunk, határozottan hiszünk abban, hogy a kultúra és a művészetek minden eddiginél fontosabbak lesznek a következő parlamenti ciklusban, mivel megvan a lehetőségük hídépítésre.”
***
A Pearle-ről*

A Pearle*- Live Performance Europe egy olyan, az előadó-művészeti munkaadókat tömörítő európai szövetség, amely tagjain keresztül több mint 10 000 színházat, színházi produkciós társaságot, zenekart és zenei együttest, operaházat, balett- és tánctársulatot, fesztivált, koncerttermet, képvisel. Ennek a non-profit szervezetnek a célja egy stabil környezet kialakítása a fenntarthatóság támogatásával és az élő előadás népszerűsítésével Európa-szerte.

A Magyar Színházi Társaság köszöni azoknak a színházaknak – Pécsi Nemzeti Színház, Örkény Színház, Radnóti Színház, József Attila Színház – a segítségét, akik apró ajándékokkal hozzájárultak, hogy a külföldi vendégek tárgyi emlékeket is kapjanak a magyar kulturális életből.