A Magyar Színházi Társaság Elnökségének szolidaritási felhívása színházvezetőknek

Magyar Színházi Társaság

H-1064 Budapest, Vörösmarty u. 65. 6/604.

www.mszt.org ; magyarszinhazi.tarsasag@t-online.hu

Telefon/fax: 342-0146

Budapest, 2021 03.06

 

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!

 

Az emberiség napjainkban igen súlyos időszakot él meg. Az immár egy éve tartó járvány különböző fázisaival eddig soha nem látott kihívásokkal szembesít bennünket, teszi próbára tűrőképességünket.

Soha nem látott egzisztenciális bizonytalanság uralja az egész társadalmat, s ezen belül is különösen az előadóművészeti területet. A bezártság, a választott hivatás gyakorlásának ellehetetlenülése mellett hihetetlen módon nőtt a létbizonytalanság.

Ezekben az időkben fokozottan szükség van az egymás iránti szolidaritásra, odafigyelésre, emberi gesztusokra.

Tudjuk, hogy az intézmények maguk sincsenek könnyű helyzetben, de számos példa mutatja, hogy oda lehet figyelni olyan emberekre is, akik, ha jogilag nem is jogosultak, de eddigi munkásságukkal, életútjukkal megérdemlik, hogy kis gesztusokkal, odafigyeléssel óvjuk őket és ne tegyük ki őket reménytelen helyzeteknek.

Arra kérünk minden intézményvezetőt, segítsünk a rászorultakon és az egyébként is mindenkiben meglévő empátiát, humánumot fokozottabban érvényesítsük. Tegyünk adminisztratív lépéseket, hogy most és majd az újranyitáskor se legyen probléma a munkatársak megtartása. Ha lehet, akár csak részmunkában foglalkoztassunk színészeket, műszaki és adminisztratív munkatársakat, de ne küldjünk el senkit, ne kerüljenek egzisztenciálisan kilátástalan helyzetbe.

Hiszünk benne, hogy hivatásunkra most van igazán szükség, hogy felkészüljünk a nyitásra és művészetünkkel könnyíteni tudjunk a magyar emberek a pandémia okozta lelki szenvedésein. Tegyünk meg mindent azért, hogy senki ne maradjon az út szélén, segítsünk, akin csak tudunk.

Kívánunk ehhez mindenkinek erőt, kitartást és mielőbbi színháznyitást!

 

Baráti üdvözlettel:

 

a Magyar Színházi Társaság

elnöksége