A Magyar Színházi Társaság kérése

 

Kedves Színházbarátok!

 

Ezekben a nehéz időkben kéréssel fordulunk Önökhöz.

A világszerte fennálló veszélyhelyzet többek között a színházak bezárását is magával hozta. Azt, hogy mikor nyithatnak ki újra, egyelőre senki sem tudja.

Az előadások elmaradásával a jegybevételek is kiesnek, ami nemcsak a színházakat, mint intézményeket hozza nehéz helyzetbe, hanem nagyon sok színházcsinálót – színészt, rendezőt, dramaturgot, tervezőt, de a háttérdolgozókat, műszakot, adminisztrációt is, akik közül sokan nem havi fizetésért, hanem felléptidíjért, vagy eseti megbízással dolgoznak.

Sokan Önök közül előre megváltották bérleteiket, jegyeiket. Nyilván Önöknek is bosszúság, hogy nem élvezhetik az adott előadás(oka)t, és nem tudni, mikor lesz alkalmuk ezt bepótolni.

A vírus okozta rendkívüli veszélyhelyzet mindannyiunkat érint. S miközben természetesen az élet védelme az elsődleges, arra kérjük Önöket, ha tehetik, gondoljanak a színháziakra is, akik közül sokan egyik napról a másikra jövedelem nélkül maradtak, s segítsék őket azzal, hogy nem váltják vissza előre megváltott jegyeiket. Már csak azért sem, mert ismereteink szerint a színházak pótolni szeretnék az elmaradt előadásokat.

Ha így tesznek, nagyon sokat segítenek a színházi dolgozóknak. S ha emellett további szolidaritásukat is szeretnék kimutatni, úgy kérjük, csatlakozzanak a Független Előadó-művészeti Szövetség támogatási alapjához, amely mindazoknak a színházi háttérmunkásoknak szeretne gyorssegélyt nyújtani, akik sosem állnak reflektorfényben. Díszítőknek, asszisztenseknek, öltöztetőknek, világosítóknak, dramaturgoknak – hosszú lenne felsorolni mindazokat, akik láthatatlan munkája nélkül nem jöhetne létre színházi előadás. A FESZ 5 milliós alapja áprilisban 100 főnek tud egyszeri 50 ezer Ft támogatást nyújtani, ami (a befolyó felajánlások mértékében) remélhetőleg megismétlődik. Ez utóbbit szolgálja az alábbi link.

https://adjukossze.hu/kampany/tamogassuk-az-eloado-muveszeti-teruleten-dolgozokat-1896/

 

Megértésüket és segítségüket nagyon köszönjük.

 

Magyar Színházi Társaság