Aase-díj, 2012

Aase-díj 2012

Gobbi Hilda végakaratában megalapította az “emlékezetes percek, pillanatok főszereplői” számára az Aase-díjat emlékeztetve bennünket egyik legkiemelkedőbb alakítására Ibsen Peer Gyntjében.

A díjat először 1989-ben osztotta ki a neves színészekből álló kuratórium. Az első díjazottak Horváth József, Mentes József, Hacser Józsa és Sólyom Kati voltak.

Idén a Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor összeállítású kuratórium döntése értelmében a két-két budapesti illetve vidéki díjazott a következő:

Andai Györgyi, Papp János (Centrál Színház), Tóth Eleonóra (Kaposvári Csiky Gergely Színház) és Maszlay István (Győri Nemzeti Színház)

A díjakat L. Simon László, az EMMI kultúráért felelős államtitkára adta át. 2012. december 18-án kedden 13 órakor a szintén Gobbi Hilda által létrehozott Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Ekkor került átadásra a Bálint Lajos emlékgyűrű is, melyet Bálint Lajos özvegye alapított.

A gyűrűt felváltva kapja dramaturg és színházi titkár, így emlékezve a névadóra, aki a Nemzeti Színház főtitkára, neves rendező és dramaturg, az OMIKE és a Thália Társaság egyik tagja volt.

A gyűrű első viselője Radnóti Zsuzsa volt, idei díjazottja Márton Éva, a Nemzeti Színház művészeti főtitkára.

(Schiller Kata fotói)