Beszámoló

Kedves Kollégák!

 

Nem sok jóról számolhatunk be legutóbbi hírlevelünk óta. A már akkor is korlátozásokkal működő színházak, előadó-művészeti intézmények az egyre inkább terjedő Covid 19 miatt egyre több korlátozást szenvedtek el, míg végül 2020. november 11-vel a kormány elrendelte sok közintézmény, köztük a színházak bezárását is. Ez az egyébként jogos intézkedés ismételten nehéz helyzetbe hozta az előadóművészeket, leginkább a szabadúszóként dolgozókat, valamint a teljes művészeti, műszaki és adminisztratív állományt is.

A mostani, második leállítás talán felkészültebben érte a színházakat, mint az első, sokan választották egyrészt azt, hogy folytatják élőben vagy online a próbákat, van, ahol a főpróbáig is eljutottak, hogy amikor ismét kinyithatnak a színházak, már kész produkciókkal léphessenek a közönség elé. Emellett számos színház kihasználja az online tér lehetőségét és különböző konstrukciókban juttatja el – most már jobbára jegy ellenében – produkcióit a közönséghez. Ezzel nem csupán dolgozóinak ad elfoglaltságot és a jogszerű kifizetés lehetőségét, hanem a kapcsolatot sem veszíti el a nézőkkel.

Sajnos továbbra is a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt az egyik legizgalmasabb, legfontosabb kérdés az ősz folyamán. Online felületeinken keresztül folyamatosan próbáltuk tájékoztatni az érdeklődőket az eseményekről, s amikor felkérést kaptunk, hogy tegyünk javaslatot a Prima Primissima díjra egy olyan közösségnek, amely munkájával kiérdemli azt, egyértelmű volt, hogy a SZFE Hallgatói Önkormányzatát javasoltuk – s őszintén sajnáljuk, hogy végül mégsem nekik ítélték oda a díjat.

Tovább folytattuk a Jó kérdés és a Csináljunk színházat sorozatainkat – amíg lehetett élőben, közönséggel, és örültünk, hogy a pandémiás helyzet ellenére is szép számmal vettek részt ezeken a beszélgetésen érdeklődök, amíg lehetett. A Jó kérdésben többször is foglalkoztunk az SZFE helyzetével különböző vendégekkel, különböző aspektusokból, a Csináljunk színházat beszélgetéssorozatnak pedig most külön aktualitást adnak a közelmúltban lezajlott igazgató választások.

A tagszervezetektől beérkezett javaslatok alapján az idén is éltünk felterjesztési jogunkkal. Reméljük, hogy a tavalyinál nagyobb hatékonyságot tudunk most elérni. A tavaly felterjesztettekkel együtt a következőket terjesztettünk fel középdíjakra:

Jászai Mari-díj: Balla Ildikó, Béres Márta, Czakó Júlia, Cziegler Balázs, Darabont Mikold, Földeáki Nóra, Gimesi Dóra, Keszég László, Madák Zsuzsa, Nagy Fruzsina, Nagy Sándor, Nagypál Gábor, Pál András, Sághy Tamás, Szemenyei János, Szilágyi Csenge, Sztarenki Pál, Török Tamara, Vasvári Emese, Vlahovics Eidt, Zsurzs Kati

Blattner Géza-díj: Császár Erika, Ellinger Edina

Bánffy Miklós-díj: Balog József

A Magyar Színházi Társaság kezelésében élő Gobbi Hilda Alapítvány az idén online ülésezett és hozta meg döntését az összes magyarországi színháztól bekért javaslatok alapján. A 2020. évi Aase-díjat kapták:

Horváth Margit, nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház,

Szabó Éva, Centrál Színház,

Kuna Károly, székesfehérvári Vörösmarty Színház,

Spilák Lajos, StúdióK Színház.

A Bálint Lajos vándorgyűrű idei díjazottja Domokos Ildikó, a Karinthy Színház művészeti titkára.

A 40 év alatti vidéki színésznőnek járó Domján Edit-díjat az idén Varga Lili, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színművésze kapta.

Sajnos a pandémiás helyzet miatt idén nem tudtuk megrendezni a Bajor Gizi Színészmúzeumban a szokásos ünnepélyes-családias díjátadót. A díjakat próbáljuk külön-külön, az egészségügyi előírásokat betartva eljuttatni az érintetteknek. Reméljük a jövő év elején Nyíregyházára is eljutunk.

Az elmúlt időszakban is szoros volt a kapcsolatunk a Pearle­* nemzetközi szervezettel. Folyamatosan adtuk és kaptuk a tájékoztatást az aktuális helyzetről, az egyes országok problémáiról.

A Dramaturg Céh kiadta a legjobb magyar drámának járó elismerést Garaczi László Veszteg című drámájának, míg a Nyílt Fórum Vilmos díját az idén – immár harmadszor – O. Horváth Sári kapta a Hiszitek, mit nem című darabjáért. https://dramaturg.hu/garaczi-laszlo-es-o-horvath-sari-szinhazi-dramaturgok-cehenek-idei-dijazottja Az idén szintén szokatlan körülmények közt végigvitt Nyílt Fórum program koronájaként megjelent a Nyílt Fórum füzetek 19/20 print formában és a dramaturg.hu oldalon már e-book formában is elérhető.

Őszintén reméljük, hogy az elkövetkező év végre meghozza a megnyugtató megoldást a világjárványra, s a színházak visszatérhetnek a megszokott kerékvágásba. Talán minden szempontból rendeződnek úgy a dolgaink, hogy csak szakmai problémákkal kelljen foglalkoznunk.

Addig is kívánunk mindenkinek békés ünnepeket és sokkal problémamentesebb, boldog új évet!

 

  1. 12. 18.

 

A Magyar Színházi Társaság elnöksége