Brájer Éva Székesfehérvár alpolgármesterénél tett látogatásról

2011. június 1.

Résztvevők: Csizmadia Tibor, Solténszky Tibor, Vajda Márta

A Vörösmarty Színház korábbi igazgatójának váratlan menesztése után levélben fordultunk Székesfehérvár polgármesteréhez, tájékoztatást kérve a gyors, szakmailag nehezményezhető döntésről. Válaszként személyes konzultációt kértek, melyre egyeztetések után most került sor.

Csizmadia Tibor bevezetőjében arról beszélt, hogy igen szokatlan egy ilyen döntés, főleg annak időzítése.

Alpolgármester asszony válaszában az ide vezető állapotokat fejtegetve, külön kiemelve, hogy a fenntartó kínosan ügyelt arra, hogy ne avatkozzon be művészi kérdésekbe, viszont az intézménynél tapasztalható általános hangulat arra engedett következtetni, hogy a vezetők nem tudtak igazán jó viszonyt kialakítani munkatársaikkal, sok régi embert elküldtek, akiket nem tudtak megfelelőkkel pótolni.

A legfontosabb azonban a nézővesztés volt, amely a játszási helyek nem jó kihasználtságából és a nem megfelelő marketing politikából adódott. Az önkormányzat a megszorítások, a takarékos gazdálkodás jegyében ugyan valóban elvont pénzt a színháztól, de a központi támogatás csökkenését elkerülendő, 140 millió forintot pótlólagosan visszaadott.

Az intézmény ideiglenes vezetését (a következő igazgatói pályázatig) mindenképpen belülről kívánták megoldani, széles körű helyi egyeztetés után esett Quintus Konrádra a választás.

A jelenlévők megegyeztek abban, hogy körültekintően kell előkészíteni az igazgatói pályázatot. A kiírás véleményezésére szeretnék, ha a szakmai kuratórium felkért tagjai – köztük Csizmadia Tibor – személyesen jelennének meg Székesfehérvárott, hogy megvitassák az önkormányzattal.

Az alpolgármester asszony hangsúlyozta, hogy szakmai döntésre törekednek. Arra a felvetésre, hogy esetleg több embert is felkérhetnének a pályázásra, növelve annak esélyét, hogy szakmailag valóban potens jelöltek jelentkezzenek, Brájer Éva kiemelte, hogy szeretnék a szubjektivitás látszatát is elkerülni.

A megbeszélés végén mindenki reményét fejezte ki, hogy sikerül megfelelő szakembert találni az igazgatói posztra.