Csináljunk színházat!

Operaélet Budapesten kívül

A Magyar Színházi Társaság ötödik évada tartó beszélgetéseinek alkalmával a színházi élet aktuális, sokakat foglalkoztató kérdéseit járjuk körül. 2021 novemberében, az eddigi gyakorlathoz képest különleges módon, a Csináljunk színházat! és Jó kérdés beszélgetéssorozatai is a Budapesten kívüli operaéletre fókuszálnak.

A téma nem új, a Jó kérdés keretében 2020 februárjában már szó esett a kortárs és hagyományos operajátszásról (az MSZT YouTube-csatornáján elérhető a teljes beszélgetés), a Csináljunk színházat! sorozattal kiegészítve pedig új szempontokból is vizsgáljuk a műfajt.

Debrecen, Győri, Miskolc, Pécs, Szeged – jelentős operai hagyományokkal rendelkező nemzeti színházaink. De mi történik most ezekben a városokban? Vendégeinkkel beszélgetünk arról, hogy ma hogyan lehet építeni a jelentős helyi zenei és operatradíciókra, milyen nézői elvárások mentén kell összeállítani egy vidéki nemzeti színház operarepertoárját. Megpróbáljuk kideríteni, vannak-e regionális különbségek abban, hogy hol a helye és mi a feladata az operatagozatnak egy többtagozatú színház életében, de érintjük a strukturális kérdéseket is, amelyek a koprodukcióktól a fesztiválokon át az utánpótlásképzésig széles spektrumot fednek le.

November 8-án 17 órai kezdettel a FUGÁ-ban a Csináljunk színházat! ötletgazdája, a több évtizedes színházvezetői gyakorlattal rendelkező Csizmadia Tibor beszélgetőtársai SillóIstván karmester, a Győri Nemzeti Színház zeneigazgatója,Somogyi-Tóth Dániel karmester, a debreceni Csokonai Színház zeneigazgatója, Debrecen város fő-zeneigazgatója ésdr. Vadász Dániel, a Co-Opera alapítója, a Debreceni Ünnepi Játékok igazgatója lesznek.

November 15-én 17 órától a Katona József Színházban a Jó kérdés alkalmával Seres Gerda újságíró Cser Ádám karmestert, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatóját,Göttinger Pál rendezőt és Gulyás Dénes operaénekest, a Pécsi Nemzeti Színház operaigazgatóját faggatja.

A Jó kérdés beszélgetéssorozatot az NKA és az MMA, aCsináljunk színházat! beszélgetéssorozatot az NKA támogatja. Mindkét esemény ingyenes, azokat az aktuális járványügyi előírásokat figyelmbe véve szervezzük. Ez alkalommal is mindkét esemény élőben követhető a Jó kérdés és a Magyar Színházi Társaság Facebook-oldalain, ezt követően pedig a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján visszanézhetők.