Emlékeztető 2015. október 5. Városligeti fasor

Emlékeztető a Magyar Színházi Társaság Elnökségéről

2015. október 5. Városligeti fasor

Résztvevők: Csizmadia Tibor, Kentaur, Lengyel Anna, Solténszky Tibor, Wettstein Tibor, Vajda Márta

Díjfelterjesztések

Tagszervezetei szavazatainak összesítése alapján a Magyar Színházi Társaság a következőket terjeszti fel művészeti díjakra:

Kossuth-díj: Börcsök Enikő, Fodor Tamás, Lukács Sándor, Szikora János

Kiváló művész: Venczel Vera, Igó Éva, Benedek Mari, Khell Zsolt

Érdemes művész: Derzsi János, Menczel Róbert, László Zsolt, Bagó Bertalan, Kőszegi Ákos, Stohl András

Junior Prima: Eke Angéla, Simon Boglárka, Nizsai Dániel, Boros Lőrinc

NEÉT

A miniszteri rendelet a kiemelt intézményeknél olyan intézményt is tartalmaz (Turay Ida Színház), amit a NEÉT nem támogatott. Az írásbeli véleményben hangot adunk annak, hogy nem tartjuk szerencsésnek, ha a miniszter eltér a szakmai javaslattól.

Szentendre

Múltkori nyilatkozatunkra a szentendrei önkormányzat nem reagált, viszont információink szerint csütörtökön délután közgyűlés lesz, melyen Csató Kata leváltását tervezik.

A Színházi Társaságnak csak a nyilvánosság lehet a „fegyvere” – szólni kell az általunk ismert médiumoknak, hogy legyenek ott és tudósítsanak az eseményről. Csak remélni lehet, hogy nem zárt ülést rendelnek el – bár állítólag az érintett kérheti a nyilvános ülést.

POSZT

A jelenlévők úgy ítélték meg, hogy a szeptember 21-i POSZT megbeszélés mindenképpen tanulságos volt. Az a döntés született, hogy javasoljuk: a három tulajdonos írjon ki egy nyílt pályázatot a POSZT ügyvezetői posztjára. Ezt egyeztessük a Teátrumi Társasággal, még az okt. 19. tulajdonosi ülés előtt.

Vajda Márta szétküld az Elnökségnek egy vázlatot a pályázati kiírásra, ezt mindenki átnézi és október 12-én 15 órakor ismételten összejövünk ennek megtárgyalására, pontosítására. Csizmadia eközben tárgyalásokat folytat az MTT-vel.

Színházi Társaság tisztújító közgyűlése

Mindenki megkapta a Kovács Zita által átdolgozott alapszabályt. A pirossal jelzett szövegek a formailag változtatandó részek.

A sárgával jelzettek azok, amin tartalmilag gondolkodni kell – legyenek-e természetes személy tagok – ha igen, akkor a szavazati jog hogyan alakuljon – az elhangzott javaslat az volt, hogy legyenek, és meghatározott személyenként rendelkezzenek egy szavazattal.

Az elnökség működéséről saját szabályzat dönt, azt már az új elnökség fogalmazhatja meg. Ajánlat az egyes szervezeteknek, amelyek elnökségi tagot delegálnak, hogy azt indoklással tegyék.

Jó lenne, ha a közvetlenül választott elnöki helyre több jelölt lenne. Ezekről a kérdésekről is beszélünk még jövő hétfőn.