Emlékeztető a Magyar Színházi Társaság elnökségének összejöveteléről

Emlékeztető a Magyar Színházi Társaság elnökségének összejöveteléről

2015. december 21. Városligeti fasor

Résztvevők: Asbóth Anikó, Árkosi Árpád, Csizmadia Tibor, Jordán Tamás, Keszég László, Lengyel Anna, Lőrinczy György, Orbán Eszter, Takács Kati, Vajda Márta

Keszég László elmondta, hogy a Magyar Színházi Társaság is részt vett az LMP képviselőcsoportja, azon belül is Ikotity István által kezdeményezett megbeszélésen. Az elnökségből többen jelen voltak különböző szervezetek képviseletében.

Az az álláspont alakult ki, hogy minden ilyen kezdeményezést komolyan kell venni, mindenre el kell menni, mindenkivel szóba kell állni. Örülnünk kell annak, hogy nyitottak és meg akarják ismerni az egyes nézeteket.

Ennek kapcsán hosszabb vita alakult ki a TAO-val kapcsolatban. Keszég Lászlót is többen megkeresték, hogy nyilatkozzon róla, főleg amiatt, hogy megalakult a Tiszta TAO Társasága.

Az elnökség véleménye szerint az elnök, ha megkeresik, azt a véleményt képviselje, hogy a TAO-ra mindenképpen szükség van, s azt kell elérni, hogy a rendszer tisztán, átláthatóan működjék.

Felmerült, hogy jöjjön létre egy munkacsoport a TAO-val kapcsolatban.

Az elnökség eldöntötte, hogy létrehoz egy munkacsoportot, melynek feladata, hogy összeszedje az ezzel kapcsolatosan már elkészített anyagokat, támaszkodjék a veszprémi és debreceni konferencia anyagaira és a különböző területeket képviselő személyekkel együtt készítsenek elő egy anyagot, amit az elnökség megtárgyalhat, illetve amiről egy tágabb konferenciát lehet rendezni.

Ebben térjenek ki pl. arra is, hogy a TAO megléte mennyire befolyásolja esetlegesen az előadások minőségét.

A POSZT-tal kapcsolatban elhangzott, hogy eddig két pályázóról tudunk. Az elnökség leszögezte, hogy mindenkit meg kell hallgatni, de senki mellett nem kötelezhetjük el magunkat. A pályázatok a beadás után nyilvánossá válnak a POSZT honlapján, mindenki elolvashatja.

Jordán Tamás javaslatára, aki a Színházi Társaságot képviseli a Kuratóriumban, 2016. január 8-án pénteken 15.00 órakor elnökségi ülést tartunk a Városligeti fasorban a POSZT pályázatokról.

Reméljük, hogy még további pályázatok is érkeznek. Fontosnak tartjuk, és nyilván a város számára is az, hogy minden pályázatban legyen olyan személy, akiben a város megbízik.

Szó volt az NKA nemrég megjelent meghívásos pályázatairól. Az elnökség írásban megfogalmazza azt a véleményét, javaslatát, hogy a jövőben ne jelenjenek meg olyan pályázatok, amelyekben a kuratórium tagjai érintettek, illetve hogy jobban kell ügyelni az erkölcsi összeférhetetlenségre.

Illetve felhívást írunk, melyben azt kérjük, hogy a maradványpénzeket nyílt pályázat útján tegyék hozzáférhetővé.

Az NKA tisztújítással kapcsolatban azt tudjuk tenni, hogy személyesen próbálunk szakmailag megkérdőjelezhetetlen embereket javasolni a kuratóriumba. Fontos, hogy mindenhol ott legyünk és mindenről tudjunk.