Emlékeztető a Magyar Színházi Társaság Elnökségének 2012. november 26-i összejöveteléről

Jelen voltak: Cseke Péter, Csizmadia Tibor, Erős Balázs, Hegedűs D. Géza, Kentaur, Solténszky Tibor, Székely Andrea, Takács Kati – vendégként Felföldi Anikó, Lampl Lajos

A meghívott Lampl Lajos beszámolt arról, hogy délelőtt részt vett a Parlament Kulturális Bizottságának ülésén, ahol „a Magyar Művészeti Akadémia kultúrstratégiai szerepének megerősítése érdekében szükséges törvénymódosításokról, valamint egyéb kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló T/92356. számú törvényjavaslat” volt napirenden.

Az előterjesztő Hammerstein Judit volt. A törvénymódosítást azért kezdeményezték, mert az MMA köztestületi rangot kapott, ezért jogharmonizációt kell elvégezni.

Az elnök egyenrangú lesz az MTA elnökével, helyet kap különböző testületekben, az akadémikusok havi tiszteletdíjat fognak kapni, a levelezők pedig annak 30%-át.

Ez ugyan a törvényjavaslatban nem szerepel, de meg fogják kapni használatra a Vigadó épületét, a Műcsarnoknak pedig a tulajdonjogát. Erre való hivatkozással a Műcsarnok jelenlegi igazgatója december 30-i hatállyal lemondott.

Vajda Márta kiegészítette a beszámolót annyival, hogy az MMA pályázati pénzekkel is rendelkezik, az idén a Színházi Társaság mellett a MASZK és a Filmművész Szövetség is tőlük fog kapni működésre minimális összeget.

Színházművész tagja eddig Vidnyánszky Attila és Szakonyi Károly voltak, az ő javaslatukra vettek fel néhány színházművészt levelező tagnak. (Bereményi Géza, Blaskó Péter, Haumann Péter, Huszti Péter, Kubik Anna, Nagy József, Oberfrank Pál, Rátóti Zoltán, Reviczky Gábor)

Működési támogatás mellett állítólag különböző projektekre – produkciókra, kiállításokra stb. – is lehet pályázni hozzájuk.

Az Elnökség azt az állásfoglalást hozta, hogy tájékozódik és hivatalosan felveszi a kapcsolatot a Magyar Művészeti Akadémiával.

Csizmadia Tibor beszámolt a Független Előadó-művészeti Szövetség kezdeményezéséről. Összehívták az EMMI területéhez tartozó civil szervezeteket – a művészeti terület mellett a pedagógusokat, a közgyűjteményi, közművelődési és egészségügyi dolgozókat.

Az alapvető cél a minisztérium ráébresztése, hogy megfelelően dolgozzanak és álljanak ki az általuk képviselt terület mellett. Az eredeti felhívásban szerepelt egy közös tűntetés, melyhez a Milla adna segítséget. Emiatt több szervezet aggodalmát fejezte ki, hogy ettől az egész átpolitizálódik.

Még ha csak technikai lebonyolítóként is szerepel a Milla, az mát belekeveri a politikát. Csizi elmondta, hogy milyen gondolatokat továbbított a szervezőknek – a minisztérium a szakmát képviselje, valódi munkavégzés folyjék, határidős döntésekkel, valamint a művészeti díjak kérdésében a szakmai képviselői döntsenek.

Az elnökség hosszas vita után úgy határozott, hogy részt kell venni a tárgyalásokon, valóban létre kell hozni egy humán plattformot, de csak szakmai alapon szerveződőt – ha a Milla benne van, akkor nem az.

Politikai irányultságtól és ideológiától mentesnek kell lennie. Nem csak a függetlenek problémájáról van szó, hanem az összes színházéról, a művészetekéről, de ez ugyanúgy érinti az oktatást és az egészségügyet. A minisztériumnak nincsen érdekérvényesítő képessége, el kell döntenie, hogy a kormányt képviseli a szakma felé, vagy fordítva.

A színházi emberek nem tudnak ezekről a problémákról. Személyesen kell megszólítani őket, erősíteni kell a kollegialitást, a szolidaritást. Társulati üléseket kell szervezni a színházakban, ahol a Színházi Társaság a FESZ és lehetőség szerint a Teátrumi Társaság képviselője közösen hívná fel a figyelmet az egyre fenyegetőbb problémákra. Ezt a szándékot el lehet mondani a POSZT megbeszélésen, a Színházi Társaság meg a MASZK közgyűlésén is.

A szakszervezet felhívta a figyelmet a színházak műszaki dolgozóinak problémájára, hogy túl sok a túlóra, amit a színházak nem fizetnek ki – mert nem tudnak. Sem az előadó-művészeti törvény sem az új munka törvénykönyve nem szabályozza megfelelően a színházi munkavégzést. Fel kell vetni, hogy esetleg készüljön egy közös, ágazati megállapodás (kollektív szerződés). Vajda Márta ezt a vidéki gazdasági igazgatók összejövetelén, Zalaegerszegen felveti.

A regisztrációval kapcsolatban felmerült a Pécsi Harmadik Színház és a Pannon Várszínház helyzete. Az elnökség levelet ír Vidnyánszky Attilának, az Előadó-művészeti Bizottság elnökének a Pécsi Harmadik Színház ügyében.

Veszprémben általában véve nem egyszerű a helyzet. Minden évben regisztrálni kell, s ha a színház tejesíti a 2. kategória feltételeit, még akkor sem biztos, hogy bekerül.

Az Elnökség javasolja, hogy közösen emlékezzünk meg jövő januárjában Vámos László születésének 85. évfordulójáról (Opera, Operett, Madách, Nemzeti. Pesti Magyar, SZEF, Debrecen, OSZMI)

A december 3-i közgyűléssel kapcsolatban Solténszky Tibor nem lesz jelen, így ő nem tudja vállalni a levezető elnök tisztét. Vajda Márta szétosztotta a Szövetség anyagi helyzetét bemutató táblázatokat. Arról a közgyűlésen a PEB egyik tagja számoljon be.

A Jászai Mari díjakról titkos szavazás lesz a beérkezett javaslatok alapján. Az egyes szakmai szervezetek vezetői jelezték, hogy néhány szót szólnának szervezetük tevékenységéről. Két tagfelvételi kérelem van, a Szegedi Pinceszínház és a Játékszíné. Ezekről is a Közgyűlés dönt.

A Társaság csökkent dolgozói létszáma miatt a szükséges aláírások megléte érdekében az Elnökség részéről továbbra is Solténszky Tibor és/vagy Csizmadia Tibor utalványoz.

A másnapi, november 27-i POSZT összejövetelre minden elnökségi tagot várunk.