Emlékeztető a Magyar Színházi Társaság elnökségének összejöveteléről – 2012. január 9.

Jelen vannak: Cseke Péter, Csizmadia Tibor, Kentaur, Solténszky Tibor, Hegedűs D. Géza, Vajda Márta

Az Elnökség megvitatta a Magyar Operaénekesek Egyesületének felhívását a Nemzeti Kulturális Kerekasztal létrehozására. Az Elnökség úgy döntött, hogy üdvözli a kezdeményezést és támogatásáról biztosítja az Egyesületet.

Kentaur tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az Operaházban a műhelyek megszüntetését tervezik, amit szakmailag óriási hibának tart. A jelmezkészítő és díszletfestő műhelyek ma már sajnos kuriózumnak számítanak, s megszüntetésük nem csupán az operai bemutatókat drágítja jelentősen, hanem fontos szakmák kihalásához is vezethet.

A tervezők mindenképpen levelet írnak ennek megakadályozására, de előtte megpróbálják tárgyalással rávenni az opera vezetőségét döntésük megváltoztatására. A levél megszületése esetén azt az Elnökség is aláírja.

Választ kaptunk a NEFMI-től arra a levelünkre, amelyben a középdíjak kuratóriumának átgondolását kértük, s azt, hogy lehetőség szerint minél szélesebb szakmai konszenzus alapján hozzák meg a döntést. A Hammerstein Judit által írt válasz szerint a minisztérium is erre törekszik.

Az Elnökség beszélt a január 16-i szakmai konferenciáról. A sorozatot a Teátrumi Társasággal közösen szervezzük, a meghívókat is közösen küldtük ki. A moderátori szerepet Novák Péter és Szikszai Rémusz vállalta. A korábban megbeszélt, megkeresett hozzászólók általában vállalták a felkérést, néhány ponton várunk még megerősítést.

A rendezvényt a színház.hu rögzíti, de próbálunk minél nagyobb egyéb sajtóvisszhangot is generálni. Az első visszajelentkezések már megtörténtek. Szóba került, hogy a sorozat következő rendezvényein többek között beszélni kellene a fiatalok –pályakezdők problémáiról, az oktatásról/színész-túltermelésről, kortárs drámáról.

A jelenlévők hosszasan tárgyaltak az egyeztetésre kiküldött NEFMI rendelet tervezetről. Néhány véleményírásban is beérkezett. Az Elnökség levélben véleményezi a tervezetet, melyben a beérkezett vélemények összesítése mellett kifogásolja, hogy bár még el sem fogadták a rendeletet, a színházaknak és a fenntartóknak már ki is küldték a mellékleteket kitöltésre.

Alapvető kifogás, hogy a kérdőív nagyon szubjektív, egyes kérdések nehezen értelmezhetőek, nincs viszonyítási alap, nem tudni, hogy a szöveges értékelések alapján hogyan és ki dönti el a kategóriákba tartozás kérdését.

Az Elnökség tárgyalt az elmúlt időszak alatt történtekről: a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín megszüntetéséről. Bár írtunk nyílt levelet, és levélben fordultunk a Színházi Bizottság tagjaihoz is, nem úgy tűnik, hogy a fenntartó megváltoztatná ezt a szakmaiatlan döntést.

Szóba került a miskolci és székesfehérvári pályázati kiírás, valamint az NKA-ban lezajlott tisztújítás.

A Színházi Társaság Elnöksége nehezményezi, hogy az Előadó-művészeti kollégiumban, a miniszteri kinevezettekkel kiegészülve meglehetősen egyoldalúvá vált a kollégium összeállítása. Az Elnökség úgy határozott, hogy ez ügyben az UNIMÁ-val és a függetlenekkel tárgyal a közös fellépésről.