Évadnyitó Elnökségi Ülés

Elnökségi ülés, 2016. augusztus 29.

2016. augusztus 29-én tartotta az új évad első összejövetelét a Magyar Színházi Társaság Elnöksége.

Döntés született, hogy a meglehetősen alacsony hatékonyság ellenére az idén is küldünk felterjesztéseket művészeti díjakra. Az erről szóló levelet a napokban kiküldjük a tagságnak.

Szó esett az „Animus-Anima projektről”, mellyel megkerestek bennünket. A színházi emberek lelki jólétét célzó tervezetről bővebb anyagot kérünk, hogy megfelelő információk birtokában juttathassuk el a tagságnak.

A Teátrumi Társasággal tartott közös június 25-i elnökségi ülés, és az ott együtt megfogalmazott levél hatására Hoppál Péter államtitkár megbeszélésre hívta a két Társaság elnökét, melynek témája az igazgatói kinevezések és felmentések problémái.

A jelenlévők továbbra is a nyilvánosságot, a döntések indoklását, illetve a felmentések esetében a szakmai kontrollt szorgalmazták. Felmerült az is, hogy az igazgatóváltásoknál a legideálisabb az, ha a két igazgató mintegy fél évig átfedéssel működik.

Novák János beszámolt a tervezett Városligeti Színház helyzetéről. Elmondta, hogy esély van arra, hogy ideális gyermek- és ifjúsági színház jöjjön létre. Ehhez viszont a tervezés során is állandó szakmai kontrollra van szükség.

A jelenlévők értékelték az augusztus 26-i kecskeméti szakmai összejövetelt, a három szekció munkáját. A zenés színházi szekció alapjában a vidéki operajátszás helyzetével foglalkozott. A pályázatos szekció fontos gondolatokat vetett fel. Az Y színházi szekcióban elhangzottak viszont további szakmai konzultációt igényelnek.

Vajda Márta beszámolt a POSZT tulajdonosi üléséről, amit augusztus 24-én tartottak Pécsett. Ismét felvetődött annak szükségessége, hogy széles körű megbeszélést tartsunk az idei POSZT tapasztalatairól.