Folytatódnak a 2014-es POSZT előkészületei

2013. november 18-án a POSZT aktuális kérdéseiről zajlott megbeszélés a Városligeti fasorban. A POSZT két ügyvezetője mellett a Színházi és a Teátrumi Társaság képviselői is részt vettek a találkozón.

Az eddigi információk szerint biztosnak tűnik az esemény anyagi háttere a város és a minisztérium ígérete –az NKA feltehetőleg meghívásos pályázatot ír ki a POSZT részére- alapján. Felmerült még az MMA-hoz való pályázás lehetősége is.

Döntés született arról, hogy a nyitó és a záró gálát a Kaszás Attila díjátadóval ugyanaz a személy rendezze – lehetőség szerint a versenyprogram résztvevőivel. A felmerült nevekkel az ügyvezetők tárgyalnak.

A versenyprogram összeállítására jelenleg a kétszemélyes válogatás tűnik a legjobbnak – kell még néhány év, amíg ennek a tapasztalatai konkrétan kielemezhetők. Javaslatként merült fel, hogy a versenyprogram ismeretében a válogatók adjanak tematikus címet az összeállításnak.

A szakmai viták kérdésében nem alakult ki egységes álláspont. Lévai Balázs, mint vitavezető személyében viszont teljes volt a konszenzus. Felmerült, hogy legyenek külön szakmai viták és közönség találkozók.

A külföldi zsűritag és vendégek kapcsán az ITI segítségét kérjük.

A díszvendég-fesztivál arc kérdésében meg kell határozni, hogy mit várunk el az illetőtől azon kívül, hogy a POSZT ideje alatt folyamatosan Pécsett legyen. Ezt az ügyvezetők meghatározzák és megkeresik a szóba jöhető művészeket.

Szóba került az OFF program szerkezete is – néhány kiemelt OFF rendezvény már le van kötve. Továbbra is számítunk az egyetemistákra, szabadtéri rendezvényekre.

Kiállítások ügyében ismét számítunk a tervezők seregszemléjére, tervezünk a Holokauszt évében egy vándorkiállítást, és konzultálunk az OSZMI-val is. Felmerült továbbá egy nagy, átfogó szabadtéri plakátkiállítás megrendezése, amely az adott szezon összes grafikus színházi plakátját mutatná be – ezzel is bizonyítani lehet, milyen gazdag a magyar színházi élet.

Konszenzus alakult ki arról, hogy tanulmányt kell készíteni a POSZT-ról – a múlt tanulságai alapján a jövő tendenciáit felvázolandó. A Teátrumi Társaság részéről Szűcs Gábor vállalná ennek elkészítését, a Színházi Társaság Solténszky Tibort bízza meg az aktív részvétellel.

Emellett számos konkrét javaslat is elhangzott főleg az OFF program összeállításával kapcsolatban.