Francia Magánszínházak Országos Szövetségének üzenete

#free SZFE: A Francia Magánszínházak Országos Szövetsége szolidaritást vállal a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemmel

 

“Párizs, 2020. szeptember 22

 

A Francia Magánszínházak Országos Szövetsége (Syndicat National du Théȃtre Privé – SNDTP) 1936-ban alakult, tagjai jelentős franciaországi színházi producerek. Az alapítók az alkotás szabadsága és a szólásszabadság mellett kötelezték el magukat és ez az a cél, amiért tagjaink továbbra is bármikor és bárhol kiállnak.

A művészet szabadsága, csakúgy, mint a tanítás és a kifejezés szabadsága nélkülözhetetlen a szabad, demokratikus társadalomban. A Francia Magánszínházak Szövetsége szolidaritást vállal a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) önállóságuktól megfosztott hallgatóival, oktatóival és munkatársaival, miközben védik Budapesten a kultúra szabadságát azzal, hogy ellenállnak a magyar kormány az intézmény autonómiáját fenyegető beavatkozásainak.

Az SZFE 155 éves múltra visszatekintő felsőoktatási intézmény. A művészetoktatás szabadsága a művészeti kifejezés és a kutatás szabadságával együtt európai államaink  alapvető értékei, melyeket figyelmen kívül hagyni nem szabad.

Ezért teljes mértékben kiállunk a hallgatók szeptember 1-i felhívása mellett, amely a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) teljes autonómiájának visszaállítását és az újonnan felállított kuratórium megszüntetését követeli.

 

Bertrand THAMIN

elnök”