A Magyar Szín-Játékos Szövetség beszámolója

A Magyar Szín-Játékos Szövetségről (MSz-JSz) – készült a Magyar Színházi Társaság közgyűlésének felkérésre

A Kárpát-medencei regionális színjátszó hálózat kiépítésének fontos állomásaként, több régióstalálkozó után, 2013. január 18. és 20. között került sor Zentán a Határtalan Színjátszás című plenáris konferenciára a Vajdasági Magyar Kulturális Intézettel kooperálva.

A konferenciára, a magyarországi régiók már aktív rezidensein és a színjátszásban érdekelt szervezetek, intézmények képviselőin kívül, Erdélyből, Szlovákiából, Szlovéniából, Macedóniából és természetesen a Délvidékről érkeztek résztvevők, mintegy ötvenen.

Magyar Művek Szemléje 2013.05.30.-06.01. között immár XII. alkalommal rendeztük meg az Uray György emlékének szentelt ezt a fesztivált a Bakelit Multi Art Centerben.A rendezvényre 21 hazai és 2 határon túli társulat jelentkezett, melyek közül végül – az idő- és anyagi keretek korlátai miatt – 18 produkciót tudtunk fogadni.

FESZT-FEST – fesztiválnyertesek fesztiválja – 09.27-29. MU Színház – Hetedik alkalommal rendeztük meg a FESZT-FEST-et, de most először a független színházak egyik budapesti fellegvárában, a MU Színházban.A „felhozatal”, minden korábbi évnél egyenletesebben magas színvonalú és – földrajzi értelemben is – igen színes volt.

Az, hogy most telt házak előtt játszhattak a csoportok, az nem csak a MU Színház presztízsének volt köszönhető, hanemannak is, hogy ismerős és „ismeretlen” barátaink meghallották kérésünket, és ingyenes szálláslehetőséget biztosítottak a színjátszóknak, akik így megnézhették egymás előadásait.

Ugyancsak sikeresnek bizonyult a FESZ-szel közösen rendezett „Drámapedagógia – Diákszínjátszás – Új színjátszó generációk – Új nézők” – című konferencia.

Rendezői mesterkurzus – 2013. december 2014. január – Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola-régóta készültünk rá, ám eddig – pályázati támogatások híján – csak teljesen önköltséges alapon rendezhettük volna meg.

Most az NKA jóvoltából „fél tandíjas” formában, Solténszky Tibor szakmai irányításával, mintegy 25 fő részvételével öt hétvégén, kiváló szakemberektől tanulhattak a résztvevők.

Kazincbarcika „újratöltve”

Kazincbarcika visszalépett – és valószínűleg véglegesen – a nagy hagyományú ifj. Horváth István Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztiválok megrendezésétől.

Az MSz-JSz elnöksége és tanácsadói számára egy pillanatig sem volt kétséges, hogy valamilyen módon folytatni kell ezt a nagy hagyományú fesztivál sorozatot. Új házigazdát és megújulást keresve jutottunk el Pápára. ahol az elnökség sikeres tárgyalásokat folytatott Dr. Áldozó Tamás polgármesterrel és Dr. Baloghné Uracs Mariannal a pápai JMK vezetőjével.

Álljon itt egy idézet a közösen aláírt memorandumból: „Pápa városa 2015-től kezdődően – költségvetési lehetőségének függvényében – kétévenként, az Őszi Dionüszia Fesztivállal váltakozva otthont kíván adni az Ifj. Horváth István Nemzetközi Amatőr Színjátszó Fesztiválnak, és azt, hogy valamennyi érdekelt állami-, önkormányzati- és lehetséges magán támogatót igyekszik megnyerni az ügynek.”

Ide tartozó, fontos hír még, hogy érdemeink és fontos szakmai szerepünk elismeréseképpen, Csizmadia Tibor elnök javaslatára szövetségünk tagja lett a Magyar Színházi Társaságnak. Közös érdekeink mentén, sokféle együttműködés van kialakulóban a Drámapedagógiai Társasággal (gyermekszínjátszás), az ODT-vel (diákszínjátszás) és a falusi színjátszás fontos műhelyeivel, központjaival.

Játékos – honlap – információk:

Az elmúlt 3 évben még az NKA támogatásának köszönhetően rendszeresen meg tudott jelenni netes folyóiratunk, a Játékos. Sajnos az ősszel benyújtott pályázatunkat elbuktuk, így egyelőre csak „szamizdatként”, honlapunk részeként próbálunk csak azért is teret biztosítani a beérkező önkéntes és megrendelt publikációknak.

2014.06.02.

Regős János
elnök