Magyar Színházi Társaság Elnökségének összejövetele – 2007. április 2.

2007. április 2. 22.00, Nemzeti Színház

Résztvevők: Jordán Tamás, Halasi Imre, Hegedűs D. Géza, Novák Eszter, Novák János, Rába Roland, Solténszky Tibor, Vajda Márta

Legfontosabb kérdés az Elnök személye.

Jordán Tamás számba vette, ki kivel beszélt eddig jelölés ügyben. Az Elnökség úgy döntött, hogy a Közgyűlés elé egy két vagy három nevet tartalmazó listát terjeszt, olyan jelöltek nevével, akik el is vállalják a feladatot.

Novák János és Hegedűs D. Géza beszámolt ez elmúlt héten az OKM-ben zajlott megbeszélésről, melyet Schneider Márta tartott. A résztvevők szerint tulajdonképpen az egyes fogalmak tisztázásról volt szó, semmire sem jutottak.

Novák Eszter javaslata szerint levelet kellene írni a minisztériumnak (többen támogatták), melyben jelezzük, hogy a Színházi Társaság óhajt tagokat delegálni a törvényelőkészítő bizottsága, ne a miniszter kérje fel őket. Ez az eljárás ellentétes a miniszter eredeti együttműködési nyilatkozatával.

Ennek a levélnek a megfogalmazását Eszter magára vállalta, hozzá téve, hogy megvárja a keddi parlamenti ill. a csütörtöki Merlin Színházbeli összejövetelt. Azon ismét a színházi törvényről lesz, melyen több színházi szakember vesz részt (az elnökség tagjai is), s néhány percben vázolja elképzelését.

A Merlinben a délután folyamán a fővárosi önkormányzat képviselője tájékoztatja a résztvevőket a főváros koncepciójáról.

A tervezők levelet intéztek az elnökségnek. Azt írják, hogy csak úgy hajlandók részt venni a Társaság munkájában, ha az elnökségben is képviseltetik magukat.

Levél (Novák Eszter) – Az Elnökség véleménye szerint a tervezők ott voltak a tisztújító közgyűléseken, elfogadták az alapszabályt, amely meghatározza az Elnökség felállását – akkor kellett volna ebbéli szándékukat kinyilvánítani.

Az Elnökség egyébként úgy gondolja, hogy ülései nyilvánosak, szívesen veszik, ha a tervezők ezeken képviseltetik magukat – tanácskozási joggal.

Teendők:

  • a felsorolt irományok elkészítése (Novák E.)
  • az elnökjelöltekkel való kapcsolatfelvétel (Jordán)
  • egymás folyamatos tájékoztatása e-mailen
  • következő elnökségi ülés: április 16. este 22 óra Nemzeti