A Magyar Színházi Társaság Társaság Elnökségének összejövetele – 2009. október 5.

2009. október 5. | Városligeti fasor

Résztvevők: Balázs Zoltán, Csizmadia Tibor, Hegedűs D. Géza, Solténszky Tibor, Vajda Márta

A korábbi összejövetel alapján Solténszky Tibor írásban is tájékoztatta a többieket, hogy szerinte milyen hangsúlyokat kellene belevinni a média törvény módosításakor: legyen minél több színházi előadás rögzítve és közvetítve, biztosítsanak teret az előadások szakmailag igényes kritikai megjelenítésének, kapjon a művészet jutányos reklámlehetőséget.

Szó esett a Nemzeti Média Kerekasztalról, melynek összetételét érték ugyan kritikai megjegyzések, de az a döntés született, hogy Solténszky Tibor vegyen részt megfigyelőként a testület munkájában, s tájékoztassa erről az elnökséget.

A jelenlévők megvitatták az Előadó-művészeti Tanács részére készült levél tervezetet, s annak tartalmával egyetértettek, de elfogadták, hogy egyes gondolatok hangsúlyosabban szerepeljenek benne.

Fontos hangsúlyozni a Tanács nyilvánosságának szerepét, s hogy az általuk eddig meghozott javaslatok nem mindenben tükröznek kellő szakmai megalapozottságot (költségvetés szakmai szorzói, szakmai pályázatok). Határozat született, hogy a levelet névre szólóan a Tanácsban lévő minden színházi szakember kapja meg, s tájékoztatásul küldjük el a minisztériumba, illetve jelentessük meg a honlapon.

A Kossuth-díj, Kiváló és Érdemes művész kitüntetésekre a Társaság azokat terjeszti fel, akiket tavaly, de nem kapták meg.

A 2010-es jubileumi POSzT-ra Nánay István szerkesztésében kiadvány készül.

Sajnos nem nagyon haladtunk az oktatás területén. Továbbra is foglalkozni kell a három bennünket érintő törvénnyel – az oktatási, felsőoktatási és szakképzési törvénnyel.

Elsősorban egy a témához értő szakjogászt kell keresnünk, aki segít a törvények módosításának előkészítésében. Hegedűs D. Géza vállalta, hogy levelet ír a munkaügyi miniszternek a szakképzéssel kapcsolatban, mivel az év végén lejár a Magyar Színház színészvizsgáztatási megbízatása.

Az Elnökség megtárgyalta az október 26-i közgyűléssel kapcsolatos teendőket: elfogadta a napirendeket, a meghívó szövegét, valamint a meghívandók listáját.