A Magyar Színházi Társaság kibővített elnökségi ülése – 2007. június 29.

2007. június 29. 15.00, Városligeti fasor

Résztvevők: Fodor Tamás, Jordán Tamás, Novák Eszter, Solténszky Tibor, Szűcs Katalin Ágnes

Az összejövetel témája a Társaságnak a Színház című laphoz való viszonya volt.

Minden jelenlévő elismerte, hogy szükség van a színházi folyóiratokra, ezeken belül a Színházra is. A lap impresszumában szerepeljen, hogy a Színházi Társaságnak köze van a laphoz, de nem tulajdonosa.

Élni kell azzal a lehetőséggel, amit a főszerkesztő felkínált, hogy használjuk a lapot. Fel kell állítani egy 3-4 fős bizottságot, amely ennek módozatait dolgozza ki.

Konkrét javaslatként felmerült, hogy néhány ember kísérje figyelemmel egy adott színház egész évadját, s arról jelentessen meg átfogó írásokat, amelyek a színházi működés és tevékenység különböző területeit lefedik (gazdálkodás, képi világ, dramaturgi, színészi munka stb.).

Ezekről az írásokról – amely a folyóirat betéteként jelenhetne meg, mint a drámamelléklet – szakmai vitákat, beszélgetéseket is folytatni lehet. Jó tervezéssel elérhető hogy néhány év alatt az ország összes színházáról készülhetne ilyen helyzetelemzés. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy ezt az ötletet a főszerkesztő elé tárják.

Azzal kapcsolatban, hogy a Társaság segítse elő a lap terjesztését, igen pesszimista vélemény alakult ki, hiszen a Színház most is kapható az ország összes színházában, az pedig, hogy a színházak saját használatra vásároljanak több példányt a jelenlegi gazdasági helyzetben elképzelhetetlen.

Az elnökség úgy határozott, hogy a jövőben is fognak előre meghirdetett kibővített üléseket tartani – remélhetőleg nagyobb érdeklődés mellett.

Június 3-án Jordán, Novák Eszter Hegedűs D. találkozik a szolnoki polgármesterrel. Találkozó 14.45-kor a Parlament Kávéházban.

Június 3-án Solténszky megy Szolnokra a Barnák féle összejövetelre.