A Magyar Színházi Társaság összejövetele – 2007. november 26.

2007. november 26.

2007. november 26-án, 15 órai kezdettel, a Rátkai Klubban kerekasztal beszélgetést szerveztünk. A beszélgetés témája az volt, hogy a magyar kultúra és azon belül is a színházi terület milyen módon juthatna fejlesztési, támogatási forrásokhoz a 2007-13 terjedő időszakban.

A beszélgetésre Horgas Péter, tervező elhívta Tóth Nikolettát, a Kultúr Pont irodából, Nemes Szilárdot, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől, Békefi Zoltánt, a Oktatási és Kulturális Minisztériumból és Maróczi Imrét a Pályázatírók és Tanácsadók Országos Szövetségének elnökét.

A meghívottak a pályázati lehetőségek különböző formáit, rendszerét mutatták be, illetve válaszoltak a feltett kérdésekre.

Erre az első, beszélgetésre elsősorban a VI. és a VII. kerületi színházak képviselőit kerestük meg a Magyar Színházi Társaság titkárságának segítségével, mivel ezen a területen szinte valamennyi színháztípus megtalálható. Meghívást kaptak a Társaság egyes szekcióinak vezetői is.

A következő kérdésekről, feladatokról, lehetőségekről beszélgettünk:

  • Milyen módon lehet pályázni a már meghirdetett és a várhatóan kiírásra kerülő Operatív Programokban és más EU-s pályázatokban?
  • Mire lehet és mire nem lehet pályázni és miért?
  • Mi a különböző fejlesztési programok rendszere, elve?
  • Milyen intézményrendszerek vannak a programok mögött?
  • Mi van az önrésszel?
  • Milyen lehetőségeket biztosítanak a fenntartók, a tulajdonosok?
  • Milyen segítséget kaphatnak a színházak egy-egy pályázat elkészítésekor?
  • Milyen előkészítés, lobbizás szükséges, hogy a következő években a színházi szakma erőteljesebben vegyen részt a különböző források elérésében?
  • Mennyiben kapcsolódhat ez a színházi törvényhez?

A találkozón, a beszélgetés folytatásáról és szükségszerűségéről döntöttünk, ezért a Társaság Elnökségének jóváhagyása után ezen a honlapon adunk tájékoztatást a további találkozókról, műhelymunkákról.

A témában megpróbálunk egy fórumot, egy könnyen elérhető, a koordináció szerepét is betöltő felületet is elindítani, ahol az érdeklődők kérdéseket, hozzászolásokat is feltehetnek.

Addig is, az érdeklődők számára két honlapra hívjuk fel a figyelmet:

1. www.kulturpont.hu/palyazat

A mindenkor aktuális pályázati felhívások a hírlevél számaiból. Ha a tárgyszóhoz pl. beírják, hogy turisztikai, előjönnek a 26-i találkozón is emlegetett turisztikai termékfejlesztési pályázatok. A friss hírekről pedig hetente küldik a hírlevelet – erre a www.kulturpont.hu oldalon lehet regisztrálni, ingyenesen.

Szintén szóba került a nyertesek tablója, ez a www.kulturpont.hu/rovat.php oldalról érhető el, a legördülő menüből a Nyertes projektek rovatot kell kiválasztani.

2. www.nfu.hu

Ez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja, ahol az aktuális pályázati lehetőségekről, az intézményrendszerről, az Operatív Programkról találhatunk frisss információkat.

Bővebb információ:
Horgas Péter 06/30/9311-322, info@wakku.hu