Őri Júlia Ezüst Ácsceruza-díjas

Az elismerés olyan, minőségi publicisztikai tevékenységért jár, amely hozzájárul a magyar építészet és építőipar népszerűsítéséhez. Az ünnepélyes átadásra a Magyar Építőművészek Szövetsége székházának Ybl Miklós termében került sor, 2022. december 5-én.

Őri Júlia laudációja:

“A díjak változó kort érnek meg, van közel 130 éves is, az Ezüst Ácsceruza Díj 13 esztendejével kamaszkorba lépett. A 12 esztendő értékrendjéről Bálint Imre tudja a legtöbbet, egyetlenként, aki kezdetektől tagja minden kuratóriumi ülésnek, döntésnek.

Az előző 35 díjazott – szakmabeliként vagy nem szakmabeliként – elkötelezetten adott és ad hírt ma is az építészet értékeiről. Mindannyian személyiségükben, gondolkodásmódjukban kitartóak, fáradhatatlanok; térítenek, ´hídemberként´ vezetnek az építészet rejtelmes világába.

Őry Júlia 2010-től a FUGA elkötelezett kurátora, programszervezője, menedzsere, 2018-tól galériavezetője, 2021-22-ben művészeti vezetője. Fiatal kora ellenére több mint 3000 rendezvényt bonyolított. Számos nemzetközi intézet bevonásával megvalósult építészeti kiállítás mellett olyan nagy jelentőségű hazai értékeket bemutató kiállításokat, mint a 2012-es ´Zalotay 80.´, a 2015-ös ´Bán Ferenc építészete´ vagy a FUGA 10. születésnapjának teltházas nyitó eseménye ´Az építészeti tervrajz is műalkotás´ címmel, melyek a többiekkel együtt joggal illeszthetők a nemzetközi szcénába.

Szakmánk szempontjából különös jelentőségűnek érzem ez utóbbit, ahogyan Ő maga fogalmazza meg az ´Építészet a kiállítótérben´ című tanulmányában: »… felhívtuk a figyelmet , hogy az építészeti tevékenység ´munkaközi´ produktumai is lehetnek önálló művek, a műtárgy piacon is helyet érdemlő műalkotások.« Pályája kezdetétől hittel vallja, hogy az építészet a kulturális élet szerves részévé tehető, ezzel közelebb hozható az építészethez a nem szakmabeli értelmiség, a szélesebb közönség.

Őry Júliának, a sok megjelenési formában-fórumban gondolkodó embernek mind e rengeteg esemény, kiállítás és konferencia megálmodása, szervezése és megvalósítása mellett maradt ideje az írásra, hogy szerzőként vagy szerkesztőként jelen legyen jónéhány nyomtatott vagy webes megjelenés, könyv, cikk, katalógus születésénél is. A legőszintébben remélem, hogy lesz elég energiája tervei megvalósításához, és segítsége ahhoz a munkához, amit vállalt, az N&n Galéria és a Zalotay archívum feldolgozásához! Elkötelezettsége, fáradhatatlansága biztosíték arra, hogy további jelentős publikációk, kiállítások születnek.

Őry Júliára egy újabb ´hídemberként´ tekinthetünk, ezzel kiérdemelte az Ezüst Ácsceruza Díj elnyerését, melyhez szívből gratulálok!

Komjáthy Attiláné Kremnicsán Ilona
alapító, építész”

Szívből gratulálunk!

Forrás: epiteszforum.hu