Pearle közgyűlés

 

2021. szeptember 29-30-án tartotta Luzerneben közgyűlését a Pearle*, az Európai Előadó-művészeti Munkáltatók Lígája, melynek két éve a Magyar Színházi Társaság is tagja.

A WIPO (Szellemi Tulajdon Világszervezete) és ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) képviselői részvételével a Pearle* foglalkozott a szerzői jogi és munkaügyi kérdésekkel. A delegációk eszmét cseréltek a nemi egyenlőség és sokszínűség, a szakmaiság és a mobilitás kérdéseiről, melyek a covid és a brexit miatt különös jelentőséggel bírnak.

Fontos téma volt, hogyan lehet nagyobb súly fektetni az előadóművészet területén a fenntarthatóságra az újrafelhasználás, a körkörös gazdaság, az épületek energia hatékonysága a mobilitás és ökológiai stratégiák segítségével.

A szervezet elnöke, Morten Gjelten megállapította: „Folytatnunk kell az erőfeszítéseinket, hogy az élő előadások létrehozása során minden területen megteremtsük a fenntarthatóságot. Mélyreható változást kell létrehozni a körkörös gazdaságban az előadóművészet területén és ehhez meg kell nyernünk a kormányok támogatását is.”

A Pearle* fennállásának 30. évfordulóját ünneplő konferencián lehetőség nyílt arra, hogy a jövőbe is előre tekintsünk. A pandémiából következő társadalmi változásokat elemezve svájci futurológusok vázolták fel, milyen lesz harminc év múlva az előadóművészetek helyzete és hogy milyen szerepet játszanak majd a társadalomban.

A közgyűlés elköszönt Kovács Gézától, aki eddig a Magyar Zenekarok Szövetségét képviselte és több éven át a Pearle* elnöke volt.

A Magyar Színházi Társaság elnökségét Orbán Eszter dramaturg képviselte az eseményen.