A Pethes−Agárdi-díj 2013-as díjazottjai

Pethes György az 1999-ben elhunyt neves színházi rendező és felesége, Agárdi Ilona, a főként vidéki színházakban fellépő vezető színésznő halála után, végakaratuknak megfelelően a Magyar Színházi Társaság 2009-ben megalapította a „Pethes-Agárdi-Díj” alapítványt. A művészházaspár 36 éven át élt együtt, s a színház mellett legfőbb szenvedélyük az utazás volt.

A Színházi Társaság „a házaspár lakásának végrendeleti örököseként, az értékesített lakásingatlan vételárából hozta létre ezt az alapítványt azért, hogy a szűkös anyagi körülmények között élő fiatal színészházaspárok életminőségén javítani igyekezzék azzal, hogy külföldi nyaralásukat lehetővé teszi, a testi-lelki feltöltődésüket is biztosító külhoni pihenésüket anyagilag támogatja… A meghirdetett pályázaton részt vehet minden olyan magyar színészházaspár, amelynek egyik tagja sem töltötte még be a harmincötödik életévét, és mindkét házasfél igazolt módon valamelyik magyar nyelvű színház főfoglalkozású színésze…. Az Alapítvány Kuratóriuma az érvényes pályázatok közül sorsolás útján választja ki a nyertes pályázatot.” (részlet az alapító okiratból).

Az Alapítvány kuratóriuma – Gali László elnök, Balogh Gábor és Csizmadia Tibor – 2013. május 28-án ült össze a Magyar Színházi Társaság székhelyén. A sorsolás a beérkezett nyolc pályázat közül a

Kovács Lehel – Mórocz Adrienn házaspárnak kedvezett.

Kovács Lehel 2006-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, azóta a Katona József tagja, egyik vezető színésze. Mórocz Adrienn már egyetemi hallgatóként is számos főszerepet játszott el a Budapest Bábszínházban, melynek az egyetem elvégzésétől társulati tagja.

A művészházaspár külföldi nyaralásáról fényképes beszámolót készít, melyet a Színházi Társaság honlapján a művészházaspár akaratának megfelelően közzé fogunk tenni.

Kovács Lehel, Mórocz Adrienn