Széles Zita Domján Edit-díjat kapott

Széles Zita Domján Edit-díjat kapott

“Nehezen összetéveszthető, karakteres alkat. Nem klasszikus díva, tragika, komika vagy naiva, de szinte az összes szerepkör árnyalatai megtalálhatóak színészi személyiségében.

Így játszhatta el élesen eltérő karakterű szerepek hosszú sorát; láthattuk tisztaságot sugárzó Amalfi hercegnőként, fanatikus Antigonéként, de éppúgy játszotta a legszebb magyar naiva-szerepek egyikét, a Lila ákác Tóth Manciját, mint az Énekes madár megkeseredett vénlány-figuráját.

Klasszikus komédiák epizódszerepeiben éppúgy feltűnt, mint kortárs drámák protagonistájaként, vagy éppen kollektív színházi alkotások kreatív csapatjátékosaként. Nem csupán színészi személyiségének összetettsége idézi a díj névadójáét, de szinte példátlan elkötelezettsége is.

Ha első évadját nem a szomszéd nagyváros színházában töltötte volna, akkor egész pályája Nyíregyházához kötné. Az itt eltöltött tizenöt év alatt játszott máig emlékezetes, igazán jelentős előadásokban – mint a Forgács Péter rendezte Kasimir és Karoline, a Bodó Viktor nyíregyházi munkásságának fontos állomását jelentő Esztrád sokk, vagy a Koltai M. Gábor által rendezett Tigris és hiéna – és persze kevésbé sikerültekben, feledésbe merültekben is.

És dolgozott alighanem mindenkivel, aki a Móricz Zsigmond Színház utóbbi másfél évtizedét színészként vagy rendezőként meghatározta. Azok közé tartozik, akiknek odaadása és szakmai tudása a garanciája annak, hogy a fővárostól jelentős távolságban, tartósan, sok-sok éven keresztül, fontos és érvényes színházat lehet csinálni.”

Gratulálunk!