Szőcs Artur lesz az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója

“A pályázatra heten jelentkeztek: Blaskó Balázs jelenlegi igazgató, Gulyás Hermann Sándor egri társulati tag, Kelemen Csaba egri társulati tag (aki a napokban elhunyt koronavírus fertőzésben), Nagy András egri társulati tag, Szíki Károly korábbi tag, Szőcs Artur, a Miskolci Nemzeti Színház rendezője-színművésze és Venczel Valentin, szintén korábbi társulati tag, ma a szerbiai Újvidéki Színház igazgatója.

A közgyűlés két jelöltről, Blaskó Balázsról és Szőcs Arturról szavazott.

Blaskó Balázsra tett javaslatot 7 igen 10 nem ellenében elutasították. Szőcs Arturt szavazták meg a 10 igen 6 nem és egy tartózkodás mellett. Az előterjesztés minden további pontját megszavazta a közgyűlés.

A pályázat körül politikai csatározás zajlott. Mirkóczki Ádám polgármester szerint a kormánypárti többségű szakmai bizottság annak ellenére támogatta a jelenlegi igazgató, Blaskó Balázs pályázatát, hogy szakmai szempontból Szőcs Artur, a Miskolci Nemzeti Színház rendezőjének pályázatát találta a legjobbnak.

Mirkóczki Ádám jelezte, hogy a közgyűlésben többségben lévő Egységben a Városért frakció nem fogja megszavazni Blaskó kinevezését, és Szőcs pályázatát támogatja.

Az ügyet tovább bonyolította, hogy az EMMI-vel öt évre kötött fenntartói szerződés értelmében a polgármesternek személyesen kell megállapodnia Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterével az igazgató személyéről – számolt be az Egri Ügyek: „A fenntartói szerződés értelmében ugyanis a színházat fele-fele arányban finanszírozza Eger és a kormány, ha pedig a Gárdonyi elesik az állam 250 millió forintos éves támogatásától, akkor, Mirkóczki szavai szerint »nagy bajban lesz a színház«” – írta a helyi lap.

A színház társulata sérelmezte, hogy Szőcs Artur pályázata nem nyilvános, és mivel november elsejétől megszűnik a színészek közalkalmazotti státusza, a társulat tart a bizonytalanságtól, ezért arra kérte a városvezetést, hogy halasszák el a csütörtöki döntést, és üljenek le a társulattal.”

Gratulálunk!

Szöveg: szinhaz.online