Tájékoztató

 

Kedves Kollégák!

A Magyar Színházi Társaság 2020. szeptember 21-én tartotta a járványhelyzet miatt kissé megkésett tisztújító közgyűlését. Erről mindenkinek kiküldtük a beszámolót, de a Színházi Társaság honlapján (www.mszt.org) is tájékozódhattok. Itt egyébként megtalálhatóak az egyes fontos események is.

Ahogy a közgyűlésen is beszámoltunk róla, a Színházi Társaság továbbra is él felterjesztési jogával. Ezért a hozzánk beérkezett javaslatok – illetve a tavalyi aránytalanul kevéssé figyelembe vett felterjesztési lista alapján – a Magyar Színházi Társaság a következő művészeket terjesztette fel 2021. évi állami kitüntetésekre:

Kossuth-nagydíj: Béres Ilona

Kossuth-díj: Antal Csaba, Meczner János, Novák János

Kiváló művész: Benedek Mari, Hirtling István, Kerekes Éva, Khell Zsolt, László Zsolt

Érdemes művész: Árkosi Árpád, Farkas Ignác, Horváth Csaba, Kiss Mari, Ungár Júlia, Zeke Edit

A Jászai Mari- és Blattner Géza-díjra november 15-ig várjuk tagszervezeteink javaslatait.

A közgyűlés után levelet intéztünk az EMMI államtitkárához, Fekete Péterhez, melyben konkrét kérdéseket tettünk fel akulturális bérpótlék finanszírozási módjáról. A minisztérium november 2-án küldött ki egy tájékoztatót a 150/199-es kormányrendelet módosításáról, amely a Magyar Közlöny 2020. évi 235.számában jelent meg (475/2020. (X.30.) Korm. rendelet és 39/2020. (X.30.) EMMI rendelet)

Szintén levelet intéztünk KATA ügyben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarához. Ők válaszoltak, s tájékoztattak bennünket arról, hogy lobbiznak a kedvezőbb KATÁ-s adózás érdekében, megismerhettük javaslatcsomagjukat és megállapodtunk, hogy lobbitevékenységük folyamán a Magyar Színházi Társaságra is hivatkozhatnak. 7+1 pontos javaslatuk a következő linken elérhető: https://bkik.hu/hu/hirek/a-bkik-7-1-pontos-javaslar-a-kata-megmenteseert

Tovább folytatjuk – amíg még lehet élőben – a Jó kérdés és a Csináljunk színházat sorozatot. A beszélgetéseket élőben streameljük a Papageno Facebook-oldalán és YouTube csatornáján, majd a képanyag és a szöveges leirat felkerül a Magyar Színházi Társaság honlapjára és facebook oldalára.

A Társaság úgy döntött, hogy a következő időszakban egy-egy hónapot a különböző színházi területeknek szentel. Novemberben – már csak a folyamatosan zajló események és aktualitások miatt is – a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel foglalkozunk kiemelten. A Jó kérdés következő beszélgetése november 5-én is ezzel a témával foglalkozik és kiemelten adunk helyet különböző felületeinken az egyetemmel kapcsolatos eseményeknek, híreknek.

Továbbra is várjuk tagjainktól a híreket.

A legfontosabb: vigyázzunk egymásra, a nézőkre és magunkra. A szomszédos országokban már ismét bezárták a színházakat, kulturális intézményeket, szinte minden eseményt leállítottak. Nem tudjuk nálunk mi várható. Jó egészséget kívánunk mindenkinek!

a Magyar Színházi Társaság elnöksége