XV. POSzT 2015-ben

Kedves Kollégák!

A 2015. évi POSZT ügyében jelentkezünk. A POSZF Kft tulajdonosai – Pécs városa, a Magyar Színházi és a Magyar Teátrumi Társaság – a következő felhívással fordul hozzátok.

Az idei POSZT versenyprogramja 2014. március 10-én derül ki, de március 1-jével már elkezdik munkájukat a jövő évre válogató szakemberek.

A két Társaság megegyezett a 2015. évi POSZT válogatóiról: Balogh Tibor szinikritikus, dramaturg, valamint Perényi Balázs drámatanár, rendező.

A jövő évi fesztivál időtartama: 2015. június 4-13. A válogatásba a 2014. március 1 – 2015. február 28 közti bemutatók kerülhetnek be.

A válogatóknak a színházak által javasolt előadásokat meg kell tekinteniük. Emellett természetesen bármely produkciót megnézhetnek és meghívhatnak, de az ajánlottak prioritást élveznek.

Ezért nyomatékosan kérünk mindenkit, hogy éljenek a jelölés jogával. Emellett természetesen – időhiány és a késői jelölések miatt, vagy mert az adott előadást ritkán játsszák – előfordulhat, hogy a válogatók nem tudják megtekinteni az előadást, ilyenkor támaszkodhatnak képfelvételre is.

Az előadó-művészeti törvényben meghatározott kategóriáknak megfelelően a jelölési lehetőség a következőképpen került megállapításra:

  • a nemzeti és kiemelt intézmények, valamint az állandó társulattal és repertoárral rendelkező határon túli magyar színházak két előadást jelölhetnek;
  • a regisztrált előadó-művészeti szervezetek, valamint az állandó társulattal és repertoárral nem rendelkező határon túli színházak egy előadást javasolhatnak.

Kérjük, hogy a FESZ tagjai jelentkezésüket közvetlenül a FESZ titkárságára küldjék. Nem regisztrált és nem FESZ tag formációk jelentkezésükhöz kérjük, csatolják a Magyar Színházi Társaság és/vagy a Magyar Teátrumi Társaság két tagszervezetének ajánlását.

Természetesen várjuk és elfogadjuk a színházszakmai szervezetek javaslatait is.

Lehetőség szerint olyan bemutatókat javasoljanak, amelyek a Pécsi Nemzeti Színház valamelyik játszó-helyén megvalósíthatók (nagyszínház, kamara, stúdió illetve szobaszínház), illetve stúdió-előadások esetén minimum 100 fős nézőtér kialakítható a játéktérben.

A jelölések folyamatosak, utolsó határidő: 2015. január 15.

Kérjük, hogy a válogatók munkájának megkönnyítése érdekében javaslataik minél előbb tegyék meg – a szervezés megkönnyítése miatt egy helyen, a Magyar Színházi Társaság Titkárságán (magyarszinhazi.tarsasag@t-online.hu).

Üdvözlettel:
Magyar Színházi Társaság | Magyar Teátrumi Társaság