Közlemény

A Magyar Színházi Társaság Elnöksége 2013. október 28-i, legutóbbi ülésén számos, a színházi életet érintő aktuális kérdéssel foglalkozott.

Szóba került a POSZT helyzete, a TAO körül tapasztalható anomáliák, az NKA előadó-művészeti kollégiumának átszervezése, a Társaság működésével és kommunikációjával kapcsolatos feladatok.

A budapesti helyzetelemzés konklúziójaként az Elnökség a következő közleményt fogalmazta meg.

Közlemény

A Magyar Színházi Társaság elnöksége aggodalommal figyeli, hogy a színházigazgatói pályázatok elbírálása során több esetben a szakmai szempontokat figyelmen kívül hagyó döntések születnek – legutóbb a Vígszínház s az Operettszínház esetében –, holott a főváros s az ország színházi kultúráját alapvetően meghatározó kérdésekről van szó.

A színházművészet egésze s a közönség iránt elkötelezett szakemberekként, alkotókként felajánljuk közreműködésünket a döntéshozóknak a pályáztatás szakszerű és jogszerű lebonyolításában, elkerülendő azokat az anomáliákat, amelyek az elmúlt időszak döntéseit jellemezték.

Elkerülendő, hogy egy szakmailag értékelhetetlen pályázat a szakma és a szakértői bizottságegyhangú tiltakozása ellenére zöld utat kapjon, elkerülendő az összeférhetetlenség figyelmen kívül hagyása a szakmai kuratórium felállításában, és elkerülendő, hogy tartalmi hiányosságok utólag, a beadási határidő után pótoltathassanak.

S végezetül elkerülendő, hogy a pályázat olyan körülményre hivatkozva nyílváníttassék eredménytelennek, amely körülmény a pályázat kiírásakor is ismert volt.

Felelős döntés csak szakmailag megalapozottan születhet – ennek érdekében készek vagyunk mindenkor a döntéshozókkal együttműködni.

a Magyar Színházi Társaság elnöksége