Jó kérdés különkiadás: Korlátok közt – szabadtéri színházak

Hogyan indul el a szabadtéri évad? Mikor hirdetnek műsort? Van-e idő új bemutatók készítésére?Átalakítják-e a nézőteret és a közönségforgalmi tereket? Milyen higiéniai és egészségügyi szabályokat alkalmaznak? Mit éri meg a rendelet előírásai szerint lecsökkentett nézőszámmal is játszani? Módosítanak-e az előzetesen tervezett jegyárakon?

Jó kérdés különkiadás: Korlátok közt 1. – kőszínházak

Hogyan indul újra a munka a színházakban? Milyen lesz a színházi élet a karantén után? Mi lesz a félbemaradt évaddal, a megszakadt próbákkal, a ki nem játszott bérletekkel, a megvásárolt jegyekkel? Ennek tükrében hogyan kell újragondolni a következő évadot? A vidéki színházakban már próbálhatnak – milyen szabályozás mentén? Mikor tarthatják az első bemutatókat, vagy minden eshetőségre felkészülve folynak az előkészületek? Hogyan lehetséges a távolságtartás a színpadon és a nézőtéren? Hogyan változik a nézőtér elrendezése, és ha emiatt radikálisan lecsökken a befogadóképesség, megéri-e, érdemes-e úgy játszani?

Csak nézünk, mint a moziban? – Sikerfilmek a színpadon

Egy sikerfilm a színházban is sikert arat? Jár-e kockázattal egy ilyen adaptáció? A műfaji keretek megváltozása milyen hatással van a történetre? Változnak-e a nézői elvárások? Hogyan kell a forgatókönyveket színpadra alkalmazni? Milyen kompromisszumokat kell kötni, és mi az, ami adaptálhatatlan? Ezek a kérdések is felmerültek a Jó kérdés harmadik évadát nyitó beszélgetésen, amelyre 2019. szeptember 21-én, a Színházak Éjszakáján került sor. A beszélgetés résztvevői Csizmadia Tibor rendező, a Magyar Színházi Társaság elnökségi tagja, Pelsőczy Réka színművész, rendező, a Katona József Színház tagja, valamint Vajda Katalin író, dramaturg voltak. A beszélgetést Seres Gerda újságíró vezette.