A Magyar Színházi Társaság elnökségének összejövetele – 2006. december 4.

2006. december 4. 15 óra, Városligeti fasor

Résztvevők: Halasi Imre, Hegedűs D. Géza, Jordán Tamás, Novák Eszter, Novák János, Rába Roland, Solténszky Tibor, Békés Gergely, Vajda Márta

Az összejövetel elején gyakorlati kérdések kerültek megvitatásra.

Az Elnökség elvetette, hogy a Társaság csatlakozzon a Művészeti Társadalmi Szervezetek Egyeztető Tanácsához. Eddig az összejöveteleken Csóti József képviselte a Társaságot, de elmondása szerint az egyre lanyhuló érdeklődés kísérte megbeszélések során nem tűnik célszerűnek egy újabb szervezet létrehozása.

Egyhangúan elfogadták, hogy a hivatalos aláíró Jordán Tamás, a Társaság elnöke.

Halasi Imre beszámolt az aznap délelőtt történt szolnoki összejövetelről, melyen néhány vidéki igazgató találkozott a helyi önkormányzat képviselőivel.

Ezen kiderült, hogy azt az ötletet elvetették, hogy befogadó színházzá változtassák a szolnoki színházat, viszont az eddigi 270 milliós önkormányzati támogatásból jövőre 100 millió forintot elvonnak. A beszélgetés eredménye az lett, hogy esetleg csökkenteni tudják ezt az összeget, de elvonásra mindenképpen sor kerül.

Ismételten felmerült, hogy a Társaságnak el kellene költöznie egy olcsóbb helyre, de abban maradtak, hogy erről a következő héten a gazdálkodás pontos ismeretében döntenek, mint ahogy az ügyvezető titkár díjazásáról is.

Szóba került a kaposvári színház igazgatói pályázata is, amit ketten nyújtottak be: Znamenák István és Korognai Károly. A Társaság megkeresés esetén Zsámbéki Gábort delegálja a szakértői bizottságba.

Szó esett a Hiller Istvánnal történt találkozóról. A jelenlévők abban maradtak, hogy a következő összejövetelen felállítják a különböző munkabizottságokat, amelyek a felvetett kérdésekkel foglalkoznak.

Novák János jelezte, hogy Lengyel Pállal együtt szívesen kidolgozzák az “ifjúság és a színház” témakört.

Ismét felmerült, hogy a közgyűlésben aránytalanul kevés a színészek képviselete.

A jelenlévők úgy döntöttek, hogy legközelebb december 11-én, hétfőn este 9 órakor jönnek össze a Városligeti fasorban, s addig próbálnak beszélni különböző emberekkel, s összeállítják a munkabizottságokat.