Dr. Tiba Zsolt főjegyzőnél tartott megbeszélés

2007. január 11.

Résztvevők:

Dr. Tiba Zsolt, főjegyző
Jordán Tamás, a Magyar Színházi Társaság elnöke
Dr. Sasadi Judit, Kulturális Ügyosztály, ügyosztályvezető
Dr. Kéri Tímea, Kulturális Ügyosztály, ügyosztályvezető-helyettes
Ray Olga, Költségvetési és Tervezési ügyosztályvezető
Skultéti László, a GKI képviseletében
Wettstein Tibor, a Magyar Színházi Társaság delegáltja
Megyeri László, a Magyar Színházi Társaság delegáltja
Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Színigazgatók Egyesületének delegáltja

A színházi szakma képviselői tárgyalást kezdeményeztek annak kapcsán, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2007. évi költségvetési koncepciójában a kulturális ágazatból 1,8 milliárd forint elvonást terveztek. Ebből az arányok alapján a színházi szakmát legalább 1,2-1,3 milliárd forintos elvonás érintené.

Tekintettel arra, hogy a fővárosi színházi támogatás 1,7 milliárd forint, az Önkormányzat, mint fenntartó kétharmados kivonulását jelenti a színházak fenntartásából.

Az állam 2007-ben szinten tartotta a színházak támogatását, ami a fővárosi színházak esetében 3,7 milliárd forint. A színházak saját bevétele kb. 3,2 milliárd forint. A fővárosi támogatás csökkentése azt jelenti, hogy a fenntartó csak 7% körüli szinten finanszírozza a színházait.

A színházi szakma képviselői javasolták, hogy szülessen a színházi struktúra változásáról egy koncepció, és annak 2008-tól kezdődően lehetnek költségvetési, megtakarítási kihatásai.

Miután a színház nem költségvetési évben, hanem szezonban dolgozik, július 31-ig aláírt szerződések, kötelezettségvállalások vannak. Így ez a támogatáscsökkentés elképzelhetetlen.

Amennyiben a Főváros a szakmailag alkalmatlan GKI tanulmány alapján kívánja a támogatást csökkenteni, úgy az a fővárosi színházak augusztusi bezárását eredményezi.

A főváros képviselői javasolták, hogy a szakma dolgozza ki azt a strukturális átalakítási koncepciót, mellyel a jelenlegi költségvetési koncepcióban szereplő elvek megvalósíthatók.

Kijelentettük, hogy ez lehetetlen, és továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy a fővárosi színházak 2007. évi támogatása ne csökkenjen. Amennyiben a főváros csökkenti a támogatást, az egyrészt precedensértékű a vidéki színházfenntartó önkormányzatok részére, másrészt olyan finanszírozási negatív spirált eredményez, ami nem lehet az önkormányzat érdeke.

2007. január 16-án találkozunk a Kulturális Ügyosztály képviselőivel, de úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi tárgyalási pozíció nem engedi meg, hogy kompromisszumokat kössünk.

Ez az emlékeztető azért született, hogy tudjatok a tárgyalások menetéről. A Magyar Színházi Társaság és a Budapesti Színigazgatók Egyesülete együtt kíván fellépni az ellehetetlenítésünk ellen.

Kérünk mindenkit, hogy ne egyéni érdekeket, egyéni harcokat, és egyéni kapcsolatokat kihasználva próbáljatok meg eredményt elérni, hanem tartsuk meg a feladatot szigorúan a szakmai érdekképviseleti szervek körében.

Budapest, 2007. január 11.

Jordán Tamás
a Magyar Színházi Társaság elnöke