A Magyar Színházi Társaság célkitűzései a 2018/19-es színházi évadra

Célunk továbbra is a magyar színházi élet értékeinek megőrzése, gazdagítása, sokszínűségének megtartása.

Ennek érdekében:

A sikeres első év után folyatjuk a Jó kérdés beszélgetéssorozatot, továbbra is fókuszálva a szakmai kérdésekre.

Részt veszünk abban a munkában, amelyik a TAO szabályozását tűzte ki célul, hogy minél kevesebb visszaélésre adjon lehetőséget ez a fontos vívmány, és szolgálja a létrehozásakor kitűzött elveket.

Idén is foglalkozunk az Előadó-művészeti Törvény felülvizsgálatával, elsősorban a foglalkoztatás témakörében.

Továbbra is részt veszünk a POSZT, a legfontosabb országos színházi találkozó tulajdonosi testületében, szakmai felügyeletében. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a POSZT jövője megnyugtatóan biztosított legyen.

A konkrét kezdeményezések mellett

  • A rendelkezésünkre álló technikai és szellemi infrastruktúrával továbbra is segítjük a szakmai tagszervezetek (dramaturgok, tervezők, bábosok, rendezők) programjainak létrehozását, azok minél több emberhez való eljutását. (Nyílt Fórum, Látványtér, bábfesztiválok, stb.)
  • Támogatjuk, hogy minden gyerek jusson el színházba. Megítélésünk szerint ennek az a leghatékonyabb módja, ha az önkormányzatok is felkarolják és anyagilag is segítik ezt a kezdeményezést.
  • Folytatjuk a színházi emlékezet, a színházi értékek, alkotók és alkotások elismerésére vonatkozó tevékenységünket, az élők sorából eltávozott művészek emlékezetének ápolását.
  • Támogatjuk az innovatív színházi kezdeményezések, független jelenségek mobilitását.
  • Külön figyelmet fordítunk a határon túli magyar nyelvű színházak magyarországi pályázatainak lebonyolítására, azok segítségére, valamint a hazai nemzetiségi színjátszás és a szabadtéri színházak problémáinak megoldására (a színházak városi, földrajzi viszonyrendszere, működési struktúrái, vezetőinek pályáztatása, stb.)