Csináljunk színházat – A rendszerváltás időszaka

A Magyar Színházi Társaság „színházvezetési szabadegyeteme”, a Csináljunk színházat! második beszélgetésén a mai struktúrát nagy mértékben megalapozó időszak, a rendszerváltás került fókuszba.

Milyen sikertörténetek és milyen kudarcok jellemzik ezt az időszakot? Hogyan jött létre a főváros színházi stratégiája, milyen elképzelések mentén írták ki a színházak vezetésére szóló pályázatokat, és voltak-e színházszakmai szervezetek, amelyekkel e kérdésekben konzultáltak? Mi jellemezte a vidéki színházakat, különösen azokat, amelyek a 80-as évek közepén alakultak? Hogyan változott a színházak finanszírozása, társadalmi helyzete, beágyazottsága, a nézők és a fenntartó viszonya? Mennyiben módosult a 90-es évekre a színházvezető szerepe és feladata a társulaton belül és az önkormányzattal szemben?

A beszélgetés vendégei különböző, de egyaránt érdekes szemszögeket kínáltak a rendszerváltás éveinek elemzéséhez.

Vendégek: MARSCHALL MIKLÓS közgazdász, 1990 és 1994 között Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese; SZIKORA JÁNOS rendező, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója; ZSÓTÉR SÁNDOR rendező.

A beszélgetést vezeti: CSIZMADIA TIBOR rendező.

A program ingyenes.

Támogató: NKA

A beszélgetésről készült videófelvétel az alábbi linken elérhető:
https://youtu.be/iHdRUdjpyl4

Fotó: Koncz Márton