Gombár Judit

Elhunyt Gombár Judit

Elhunyt Gombár Judit, Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező, pedagógus, egyetemi tanár, érdemes művész.

Nyugodjon békében!

***

Emlékezés

Gombár Judit hazánk, a tánc valamint a színházi világ egyik legkreatívabb, legtermékenyebb, legalázatosabb művésze, emellett élő legendáink egyike (Japánban az olyan nagy tudású, szakmájukban olyan hosszú ideje tevékenykedő embereket, mint ő „Japán élő kincseinek” nevezik).

Pályafutása ígéretesen kezdődött, mesterei az Iparművészeti Főiskolán már a diplomázása előtt felismerték különleges tehetségét, így viszonylag korán a Pécsi Balett részére kezdett tervezni 1961-től ahol tizenegy esztendeig alkotott. Diplomamunkája a harmincadik tervezése volt, ekkor jegyezte el magát a tánccal, és ahogy ő maga vallja ez az időszak élete egyik nagy korszaka volt.

A Pécsi Balett meghatározó évei után következett a nagymesterrel Maurice Béjart-ral való gyümölcsöző együttműködése, később ennek hatására, Markó Ivánnal a mára már kultikussá vált Győri Balett megalapítása. A Győri balettben, nem pusztán, mint tervező, hanem mint teljes értékű alapító volt jelen Markó Iván mellett.

Később egy másik társulat, a Maladype Színház születésénél is bábáskodott, közel tíz esztendeig volt alkotótársa egykori tanítványának, Balázs Zoltán rendezőnek.

Beteljesítette azt, amiért megszületett, és ez a fiatalokat megszégyenítő alkotókedv, amivel ma is nekiáll egy előadás megtervezésének ékes bizonytéka annak, hogy sosem motiválta más, mint tisztán a művészi alkotás, valami szép és hatásos vízió létrehozása, ami hű marad a színház ősi funkcióinak megvalósításához.

Munkássága meghatározó a magyar színháztörténetben.

Gombár Judit gyászjelentés