#freeSZFE

Cseh Hivatásos Színházak Szövetsége

#free SZFE: A Cseh Köztársaság Hivatásos Színházainak Szövetsége szolidaritást vállal a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemmel.

 

Brno, 2020. szeptember 18.

A művészet szabadsága, csakúgy, mint a tanítás és a kifejezés szabadsága nélkülözhetetlen a szabad, demokratikus társadalomban. A Cseh Köztársaság Hivatásos Színházainak Szövetsége szolidaritást vállal a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) önállóságuktól mewgfosztott hallgatóival, oktatóival és munkatársaival, miközben védik Budapesten a kultúra szabadságát azzal, hogy ellenállnak a magyar kormány az intézmény autonómiáját fenyegető beavatkozásainak.

Az SZFE 155 éves múltra visszatekintő felsőoktatási intézmény. A művészetoktatás szabadsága a művészeti kifejezés és a kutatás szabadságával együtt európai államaink  alapvető értékei, melyeket figyelmen kívül hagyni nem szabad.

Ezért teljes mértékben kiállunk a hallgatók szeptember 1-i felhívása mellett, amely a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) teljes autonómiájának visszaállítását és az újonnan felállított kuratórium megszüntetését követeli.

 

MgA. Stanislav Moša

a Cseh Köztársaság Hivatásos Színházak Szövetségének elnöke