Határon túli magyar színházak vendégjátékai a József Attila Színházban

2012 februárjában a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadásaival folytatódnak a határon túli magyar színházak vendégjátékai a József Attila Színházban.

Aska és a farkas

(ifjúsági musical 10-16 éveseknek)

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata február 6-án, hétfőn este 7 órától az Aska és a Farkas című, elsősorban 10-16 éveseknek szóló előadását mutatja be a József Attila Színházban.

A Nobel-díjas boszniai író, költő, Ivo Andrić meséje – Zalán Tibor színpadi átiratában, ifj. Kucsera Géza zenéjével – ifjúsági musical formájában elevenedik meg.

Aska ki szeretne törni a birkák zárt közösségéből, és bárány létére balett-táncos akar lenni, de álmát csak a farkassal való találkozást követően valósíthatja meg. A farkas pedig Askának köszönhetően megismeri az élet szépségének és értelmének azt az aspektusát, amellyel a kis birka nélkül sohasem találkozhatott volna.

A szabadkai társulat előadása elsősorban 10–16 éveseknek, tehát annak a korosztálynak szól, mely a gyerekszínházból már kinőtt, a felnőtt előadásokhoz viszont még nem elég érett.

A Pannon TV beszámolója a szabadkai bemutatóról:

Cseresznyéskert

Február 7-én, kedden este Csehov Cseresznyéskertje lesz látható Bérczes László rendezésében.

A komédia az író egyik leggyakrabban játszott darabja. Bérczes László hagyományos rendezésében a cseresznyéskert a színház metaforájaként értelmezhető, hiszen az, hogy a színház egyre inkább a kisebbségi szokások margójára sodródik, a cseresznyéskert sorsával rokonítja.

Bérczes László nem először dolgozott a Népszínház társulatával, A Gézagyerek című előadást többek között a POSZT-on, a Kisvárdai Fesztiválon és az egri Stúdiószínházi Fesztiválon díjazták.

Nóra

A szabadkai társulat budapesti vendégjáték-sorozata február 8-án, szerdán este Ibsen Nórájával ér véget.

Szekeres Csaba rendező nem a női emancipációt állította a középpontba, hanem az életet jelentő hazugságokról, látszatboldogságról, képmutatásról szól, arról, hogy hányan élnek olyan kapcsolatban, amelyben évek óta nem hangzott el egyetlen tartalmas mondat sem.

Szekeres Csaba filmrendezőként már dolgozott a Népszínház társulatával – ő készítette a nagysikerű Záróra című előadás filmes adaptációját –, színházi rendezőként a Nórával debütált Szabadkán.

A produkciókra jegyek a József Attila Színház jegypénztárában válthatók (1134 Budapest, Váci út 63., telefon: 270-7514, nyitva tartás: minden nap 15 és 20 óra között).

Internetes jegyvásárlás: www.jozsefattilaszinhaz.hu.

A József Attila Színház határon túli színházi előadásokat bemutató sorozata márciusban a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásaival (Éljen a szerelem!, Béres Márta One-girl show…) folytatódik.