Jó kérdés – beszélgetéssorozatot indít a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat

 A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat szervezésében, október 2-án indul az a beszélgetéssorozat, amelyen szakmai témák kerülnek elő, de nem csak a szakmát részvételére számítunk.

 

Az októbertől májusig tartó sorozatban a Katona József Színház Kantinjában alkalmanként három színházi alkotóval és Veiszer Alindával elvont, elméleti rétegproblémák és álkérdések helyett fontos, valódi, alkotókat és nézőket egyaránt foglalkoztató és érdeklő felvetéseket járunk körbe. Bennfentességtől mentesen azt szeretnénk megmutatni, hogy egy-egy témáról lehet másképp gondolkodni, és ezek az akár markánsan eltérő vélemények mind lehetnek érvényesek.

Első témánk október 2-án: Hol a nő helye a színházban? A beszélgetés résztvevői Székely Kriszta rendező, a Katona József Színház tagja, a Magyar Színházrendezői Testület választmányának elnöke, Zubek Adrienn, a Stúdió K Színház volt ügyvezetője és Mácsai Pál színész, rendező, az Örkény Színház igazgatója lesznek.

Keszég László rendező, a Magyar Színházi Társaság elnöke a beszélgetéssorozat fontosságát így fogalmazta meg: „A Magyar Színházi Társaság tevékenysége során mindig is a szakmai kérdésekre próbálta helyezni a hangsúlyt. Más kérdés, hogy ez a mai világunkban egyre kevésbé sikerült. Így különösen örülünk annak, hogy az NKA anyagi támogatásával meg tudunk szervezni egy olyan, az egész színházi évadon átívelő beszélgetéssorozatot, amely szigorúan és kizárólag csak szakmai kérdésekkel foglalkozik és neves szakemberek közreműködésével jár körbe mindannyiunkat érdeklő problémákat. Bízunk benne, hogy sokan vannak, akiket valóban érdekelnek ezek a politikamentes, mégis izgalmasnak ígérkező délutánok a Katona József Színház Kantinjában.”

Beszélgetni, nem csak beszélni – emelte ki a sorozatban partner Színház folyóirat főszerkesztője, Tompa Andrea a Jó kérdés lényegét: „Vajon tudunk-e beszélgetni, nem csak beszélni, tesszük fel magunknak a kérdést minden alkalommal, amikor a SZÍNHÁZ folyóirat és internetes portál szerkesztésén dolgozunk. Annyi mindent kínál a színház, annyi félét gondolunk mi, kritikusok is. Melyek a meg- és kibeszélendő témák, felszínre tudjuk-e hozni a sok különböző szempontot, hogy bírjuk a vitát. A Jó kérdés sorozat elindításában tovább görgetjük a lapban felvetett témákat, újakat keresünk és megszólítjuk olvasóinkat, a színházbajáró közönséget is. Szeretnénk meghallgatni, meghallani egymást. Hű, micsoda ambíciók.”

A Jó kérdés a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre. A beszélgetések ingyenesek, minden alkalommal 17 órakor kezdődnek a Katona József Színház Kantinjában.

 

 

 

Jó kérdés – a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozata a K:antinban

 

Október 2. 17 óra

Hol a nő helye a színházban?

Van-e neme a színházi alkotónak? Mit ér és mit érhet el a nő a színházban? Mit tud (vagy nem tud) egy színésznő, rendezőnő, tervezőnő? Fontos-e, hogy nő? Létezik-e üvegplafon? Kell-e feminizmus a színházban?

Beszélgetőpartnerek: Székely Kriszta rendező, a Katona József Színház tagja, a Magyar Színházrendezői Testület választmányának elnöke; Zubek Adrienn, a Stúdió K Színház volt ügyvezetője Mácsai Pál színész, rendező, az Örkény Színház igazgatója

A beszélgetés vezetője: Veiszer Alinda

 

November 13. 17 óra

Mit ér a klasszikus szöveg?

Szólhat-e egy klasszikus mű a kortársi valóságról? Mire van joga a fordítónak, a dramaturgnak, a rendezőnek? Hol a szerzőség határa? Meddig adaptáció, és honnan eredeti egy színpadi szöveg? Vannak-e érinthetetlen drámák, regények?

Beszélgetőpartnerek: Gáspár Ildikó dramaturg, rendező; Nádasdy Ádám költő, műfordító; Benkó Bence, Fábián Péter, a K2 Színház vezetői

A beszélgetés vezetője: Veiszer Alinda

 

 

A beszélgetések összefoglalóit a Színház folyóirat online felületén olvashatják az érdeklődők.

Tematikus háttéranyagok: facebook.com/jokerdes

Kapcsolat: magyarszinhazi.tarsasag@t-online.hu