Közlemény

A Magyar Színházi Társaság Elnökségének közleménye

A tegnapi napon két magánszínház is a működésüket veszélyeztető pénzügyi nehézségeket érintő közlemény kiadására kényszerült. Az Átrium és a Centrál Színház példája fájó erővel hívja fel a figyelmet a magánszínházi vállalkozások kiszámítható támogatási konstrukciójának hiányára. Hiszen amikor a magánszínházi konstrukció létrejött, teljesítmény alapú állami forrásként jogosan számíthattak a tao-ra, ugyanis ők is közfeladatot látnak el. Azóta ez kiesett a rendszerből, a helyére kerülő többlettámogatás elosztásának feltételrendszere pedig nem átlátható. Hasonló nehézségeket jelzett már korábban Pintér Béla és Társulata is.

Az idei évre szóló előadó-művészeti többlettámogatási pályázatok november óta „elbírálás alatt” státuszúak mindazoknál, akik eddig nem kaptak pozitív értesítést. Bár teljesítményük alapján számíthatnának rá, ezek a színházakjoggal feltételezhetik, hogy már nem is fognak támogatást kapni, hiszen több helyről elhangzott, hogy „kiürült a kassza”.

Sérelmezzük, hogy ily hosszan elhúzódtak az adminisztratív munkák, s hogy még azok is csak későn tudták meg, hogy mennyi támogatást kapnak, akik végül részesültek ebből a „kalapból”. A döntések ilyen késői ismertetése hátráltatja a művészi munkát, illetve késlelteti más lépések megtételét.

A fent említett színházak és társulatok fontos színfoltjai a főváros és az ország kulturális palettájának. Esetleges megszűnésükkel kiemelkedő színvonalú műhelyek tűnnének el. Csak remélni tudjuk, hogy erre mégsem kerül sor.

Budapest, 2022. 07. 01.