A Magyar Színházi Társaság Elnökségének összejövetele – 2009. november 16.

2009. november 16. | Városligeti fasor

Résztvevők: Csizmadia Tibor, Hegedűs D. Géza, Novák Eszter, Novák János, Solténszky Tibor, Vajda Márta

Csizmadia Tibor tájékoztatta az elnökséget, hogy 2010. január 26-án lenne 100. éves Major Tamás. A Nemzeti Színházzal, a Katona József Színházzal, a Magyar Színházzal valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel együtt szeretnénk méltóan ünnepelni az évfordulót, s ennek előkészületi munkáját megkezdtük.

Továbbra is dolgozni kell az oktatás megreformálásán. Elhangzott, hogy most készül a miniszteri rendelet a Munkaügyi Minisztériumban az OKJ-hoz, amit az OKM is véleményezni fog.

Fel kell hívni a SZFE figyelmét, hogy pályázza meg mind a színészek, mind a bábszínészek vizsgáztatásának jogát. A különböző oktatási – alsó, közép felső – törvények módosításához olyan anyagot kell összeállítani, amellyel mindenki egyetért.

Az elnökség újabb megbeszélést hív össze az oktatási szakemberek részvételével, s várja a témával foglalkozó anyagokat, amelyekről vitatkozni lehet.

Szóba került, hogy kiírtak egy EU-s pályázatot 5 milliárd forintra, de azt csak közművelődési intézmények vehetik igénybe, színházak csak úgy, ha közművelődési szerződést kötnek. Január vége-február eleje táján viszont várható egy újabb pályázati kiírás, amelyre művészeti intézmények is pályázhatnak.

Az igazgatói pályázatokkal kapcsolatban felmerült, hogy a kuratóriumi tagokat csak akkor kellene kijelölni, amikor már ismert a pályázók személye. Jobb lett volna, ha a három minisztériumi színház pályázatát egy kuratórium bírálja el, akkor jobban lehetne érvényesíteni egy egységes koncepciót. Ezzel kapcsolatban az Elnökség levelet intéz az Előadó-művészeti Tanácshoz.

Csizmadia Tibort bár nem hivatalosan felkérték ugyan, hogy tanácskozási joggal vegyen részt az EMT munkájában, de azóta nem került ilyen ülésre sor. Az lenne az ideális, ha a Társaság egyes szakmai szervezeteinek a képviselői is kellő információkkal és véleményezési lehetőségekkel rendelkeznének az EMT munkájával kapcsolatban.

Sok kritika éri a törvényt, hogy csak mennyiségi kritériumok alapján történik az intézmények kategorizálása, illetve a szorzók összeállítása. Össze kellene állítani egy minőségi kritériumrendszert, amely segíthetné az elbírálásokat.

Ezzel kapcsolatban elhangzottak konkrét javaslatok, többek között, hogy a Fesztivál Szövetség a fesztiválokra már kidolgozott egy kritériumrendszert. Az elnökség úgy döntött, hogy következő összejövetelén alapvetően evvel a témával fog foglalkozni.