Nyílt levél

Hende Csaba Elnök Úr

Varga Mihály Pénzügyminiszter Úr

Paragh László Elnök Úr

részére

Tisztelt Elnök Urak! Tisztelt Pénzügyminiszter Úr!

A Magyar Színházi Társaság csatlakozik a Szidosz és a FilmJus szinkronszakosztálya, valamint a – és szakfordítók kezdeményezéséhez, amellyel a KATA módosításának negatív hatására hívják fel a figyelmet, hozzátéve azt, hogy a tervezett változtatás mennyire megnehezíti az előadó-művészet területén dolgozó olyan szabadúszó művészek és dolgozók munkáját, akiknél fel nem merül a bújtatott munkaviszony lehetősége, hiszen tevékenységüket jellemzően különböző produkciókban való közreműködőkként végzik.

Súlyosbítja a helyzetet az a szabály is hogy a veszélyhelyzeti KATA kedvezmény igénybevétele esetén az éves KATA-keret csökken a moratóriummal érintett hónapokra jutó keretösszeggel. Így már eleve alacsonyabb az éves keret. Ha ezt még tovább szűkítik a tervezett szabállyal, akkor képtelenek lesznek számlaadásra a járvány miatt amúgy is megélhetési gondokkal küzdő vállalkozó művészek.

Nem tartjuk szerencsésnek, hogy ebben az amúgy is nehéz helyzetben az előnytelenül változó szabályok – a túlélés érdekében – esetleg kiskapuk keresésére kényszeríthetik a művészszakmát.

A korábban Önökhöz beérkezett javaslatban felsorolt tevékenységi körök mellett az érintettek körébe tartoznak a következők:

9001 Előadó-művészet

9002 Előadó-művészetet kiegészítő tevékenység – rendezői, produceri tevékenység, díszlet tervezése, építése, látvány- fény, hangeffektus tervezés, stb.

9003 Alkotóművészet – írói, költői, dramaturgi, szobrászi tevékenység

9004 Művészeti létesítmények működtetése – hangversenyterem, színház és egyéb művészeti létesítmény alkalmi működtetése

Kérjük, hogy a mi indokainkat is mérlegelve a korábban felsoroltak mellett, tekintsenek el a 2012. évi CXLVII. törvény 8. §-nak módosításától. Egyben felajánljuk szervezetünk segítségét bármely ilyen jellegű kérdés és probléma közös átgondolásához, az ideális megoldások megtalálásához.

Köszönettel:

 a Magyar Színházi Társaság Elnöksége