Nyílt levél

Rendkívül riasztónak és károsnak ítéljük meg a kuratórium ezévi döntését a nem budapesti színházak működési támogatásával kapcsolatban.

A Magyar Színházi Társaság minden területen az átláthatóság, a számon kérhetőség híve.  Egy művészeti intézmény működésének megítélésénél nem lehet teljesen kizárni az esztétikai alapú szubjektivitást, de épp ezért mindennek az alapja, a legfontosabb szempont a jogszerű működés, valamint a pályázati feltételeknek való megfelelés. A most nyilvánosságra hozott döntések ezt nem tükrözik. Egyrészt nem tudni, hogy kik döntöttek, másrészt, mi alapján ítélték meg a listán megadott pontszámokat. Talán ezért is keltett megrökönyödést, hogy számos régóta meglévő, nemzetközi és hazai szakmai elismertségnek örvendő, átláthatóan működőformáció semmi támogatást nem kapott, míg más, a közönség számára ismeretlen és a formai követelményeknek sem megfelelő társaságok komoly összeghez jutottak.

Ez a döntés meggyőződésünk szerint nem segíti, hanem ellehetetleníti a magyar színházi élet fejlődését, ezért azt szeretnénk kérni, hogy a magyar színház jövője, minősége és sokszínűsége érdekében a továbbiakban olyan kurátorokat kérjenek fel a szakmai szervezetek bevonásával, akik az adott területet jól ismerik, de mégsem érintettek. Valamint, hogy kerüljenek nyilvánosságra az elbírálás szempontjai. Nagyon szívesen felajánljuk segítségünket, hogy a meglévő szempontrendszert közösen megvitassuk, újra gondoljuk.

Példaadónak és követendő jó gyakorlatnak tartjuk a budapesti kuratórium tevékenységét, amely idén is alapos indoklást adott döntéséről.