Nyílt levél

Magyar Színházi Társaság

H-1064 Budapest, Vörösmarty u. 65. 6/604.

www.mszt.org ; magyarszinhazi.tarsasag@t-online.hu

Telefon/fax: 342-0146

Budapest, 2021 06.01.

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Fekete Péter

kultúráért felelős államtitkár

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

Nagyon sajnáljuk, hogy szándéka és az átszervezések ellenére mégsem tudott részt venni a Magyar Színházi Társaság Jó kérdés sorozatában megtartott beszélgetésen 2021. május 17-én a FUGÁ-ban. Reméljük, hogy hamarosan talál időt arra, hogy a csatolmányban küldött leiratot elolvassa, vagy megtekintse a rendezvény felvételét az alábbi linken:
https://www.youtube.com/watch?v=sHjN69sOL2k  

Szeretnénk e levélben is felhívni egy dologra a figyelmet, ami a számos pozitív tényező mellett többször is említésre került. Konkrétan a befogadó színházak helyzetéről van szó. Az EMMI által kiírt és kezelt működési pályázaton az ebbe a kategóriába tartozó színházak a pályázati keret szűkössége okán évek óta még az alapműködésüket biztosító támogatást sem tudják elnyerni, hosszú távú tervezésre pedig esélyük sincs. S ami a legfontosabb: az idén az ún. tao-pótló többlettámogatás pályázati kiírásakor nem gondoltak erre a kategóriára.

Most konkrétan a MU Színház képviselője vetette fel ezt a kérdést, de ez számos fontos művészi műhelyt érint. Ahhoz, hogy a különböző szakmai projektek megvalósulhassanak, működtetni kell az épületet, állandóan alkalmazni kell egy meghatározott számú szakember gárdát. Ennek léte kerül veszélybe, ha a már megítélt támogatáson kívül ezek a típusú színházak más helyről nem kaphatnak támogatást. Különösen fontosnak tartjuk ennek a kérdésnek a mielőbbi gyors és rendszerszintű megoldását azért, mert befogadó színházak nélkül nem működik a független szféra: ha nincs hol játszani, nincs hol próbálni, akkor ellehetetlenül a rendszer.

Pályakezdőként az egykori Merlin Színházban Ön is megtapasztalhatta, hogy a független kezdeményezések éltető elemei a színházi élet folyamatos fejlődésének. Ez annak idején is így volt, és a mai napig nem változott. 2020-ban a befogadó színházak működést kiegészítő támogatására 32 nyertes pályázónak 259 323 000 Fttámogatást ítélt meg Ön, illetve az Ön által felkért bizottság. Hasonló pályázat idén nem került kiírásra, így az ebben a szférában rendkívül jelentősnek tekinthető támogatási keret konkrétan hiányzik az intézmények költségvetéséből. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a tervezett jegybevételek elmaradása a pandémia miatt a feje tetejére állította valamennyi befogadóhely költségvetését, így a kiegészítő támogatás számunkra ismeretlen okokból történt kivezetése végzetes következményekkel járhat a független területre és ezáltal a teljes színházi szférára.

Arra kérjük Államtitkár urat, hogy lehetőségei szerint orvosolja ezt a nem kevés művész és háttérdolgozó számára megoldhatatlan következményekkel járóhelyzetet.

Remélve, hogy legközelebb sikerül személyesen is átbeszélni nem csak a problémákat, hanem a pozitívumokat is, tisztelettel üdvözli

 

Keszég László

elnök