Nyílt levél

Varga Mihály pénzügyminiszter úr

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter úr

Hoppál Péter kultúráért és innovációért felelős államtitkár úr

Pataki András kultúráért és innovációért felelős helyettes államtitkár úr

 

Budapest

 

Tisztelt Miniszter Urak! Tisztelet Helyettes Államtitkár Urak!

A teljes magyar színházi szakma nevében fordulunk Önökhöz segítségért, de a probléma szinte az egész magyar kulturális szcénát érinti: színészeket, táncosokat, látványtervezőket, színház- és filmrendezőket és a filmgyártás nagyjából valamennyi dolgozóját, írókat, fordítókat, újságírókat, és még folytatni lehetne a sort.

A KATA-val tervezett változásokról van szó, amely az érintett szakágakban, jellemzően a nem munkaviszonyban foglalkoztatott művészeket és a nem művészeti állományban lévőket érzékenyen érinti. Úgy gondoljuk, hogy ez a kb450.000 500.000 ember, aki eddig jellemzően a KATA keretében vette fel egyes juttatásait, a tervezet elfogadásával egyrészt a többszörösére emelkedő adó- és járulékterhek miatt átalányadózóként az eddigi honoráriumából lényegesen kevesebb összeghez jut hozzá, másrészt sokkal több adminisztratív terhet lesz kénytelen viselni.

A fent említett és nem említett filmes és színházi szakmákban nem életszerű, hogy a KATÁ-s vállalkozó magánszeméllyel tudna   munkaszerződést kötni, hiszen kizárólag cégekkel áll kapcsolatban, különféle cégek a lehetséges megrendelői.  Úgy véljük, hogy a készülő jogszabály személyszállító vállalkozókra vonatkozó tervezett kivétel e   fokozottan igaz a kulturális élet vállalkozóként dolgozó szereplőire.

Külön problémásnak látjuk a rendelet adóév közbeni megvalósítását, hiszen sokak az év hátralevő részére már élő szerződésekkel rendelkeznek.

A KATA bevezetésével lényegesen könnyebbé vált a kisvállalkozók élete, s követhetőbbé a befizetések sorsa, sokkal erősebb volt a fizetési morál. A módosítások olyan nehézségeket okoznak, hogy az inkább megint a szürkegazdaság felé terelné az ágazatot, ami senkinek sem érdeke.

Arra kérjük Miniszter urakat és Államtitkár urakat, tegyenek meg mindent, hogy a tegnap benyújtott törvényjavaslat ne kerüljön elfogadásra, s az esetleges módosítások előkészítéséhez mindenképpen vonják be a szakmai szervezeteket.

 

Segítségüket előre is köszönve:

Magyar Színházi Társaság

Szabadtéri Színházak Szövetsége

MASZK Országos Színészegyesület

Színházi Dramaturgok Céhe

Drámaíró Kerekasztal

Magyar Bábművészek Szövetsége

Magyar Színházrendezői Testület

Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező MűvészekTársasága

Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ)

Magyar Táncművészek Szövetsége

 

Várjuk további szervezetek jelentkezését!