Pethes-Agárdi-díj, 2023 – beszámoló

“Minden utazásunkat igyekszünk úgy alakítani, hogy a tengerparti csend és nyugalom mellett egy nyüzsgő nagyvárosba is ellátogassunk. Idén Thesszalonikire és Parosra esett a választásunk.

Szaloniki Görögország második legnagyobb, és egyben legforgalmasabb kikötő városa. Multikulturális kavalkád jellemzi, a történelem során makedón, görög, római, velencei és török fennhatóság alatt is állt. Most leginkább a kóbor macska bandák tartják rettegésben. Négy éjszakát töltöttünk el itt. Végig nagyon jó időnk volt.

Biciklit béreltünk, és amennyire lehetett bebarangoltuk a várost. Mivel nem vagyunk nagy korán kelők, felkelés után már egyből ebéddel indítottuk a napot. A délutáni melegben nagyon jól esett mindig valami könnyűt és frisset enni. Általában a meze-re esett a választásunk, ami több fogásból álló, általunk összeválogatott étel. Kedvencünk lett a fava, ami egy sárgaborsó hummusz kapribogyóval a tetején, a calamari saganaki, és a feta me meli, ami egy tésztába csavart, szezámmagos, mézes feta sajt. Ebéd után biciklire pattantunk és várost néztünk. Thesszaloniki nem a sok látnivalóról híres, inkább a hangulata, a rezgése az, ami megofogott minket. A görögök nagyon jó vendéglátók, az éjszakai élet igazán sokszínű és izgalmas, a piac pedig kihagyhatatlan élmény.

A következő állomás Paros volt, ami Mykonos és Szantorini után a legkedveltebb küklád sziget, de jóval kevesebb a turista. A fővárosban, Parikíában volt a szállásunk, ahol 5 éjszakát töltöttünk. A főszerep a pihenésé volt. Kellemes séták, türkiz színű tenger, eldugott strandok és halászfalvak felfedezése.

Még egyszer szeretnénk megköszönni a lehetőséget és a támogatást, igazán szép nyaralásunk volt!

Betti és Bence”