A Magyar Színházi Társaság 2018. évi közgyűlése

 

A Magyar Színházi Társaság 2018. május 29-én délután tartotta éves rendes közgyűlését a Játékszínben. Az eseményen egy új tagfelvételi kérelmet bíráltak el: egyhangú szavazással a Színházi Társaság tagjai közé választották  a Horváth Csaba vezette, a Forte társulatot is működtető Erős Táncért Alapítványt. Szombathelyi elfoglaltságai miatt leköszönt elnökségi tagságáról Jordán Tamás. Helyette mától Sztarenki Pál, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeti vezetője képviseli a vidéki színházakat.

Keszég László elnöki beszámolójában azt hangsúlyozta, hogy szakmai szervezetként a szakmai programokra helyezték a hangsúlyt az elmúlt egy évben. Igen sikeresnek tekinthető a Színház című lappal a Katona József Színházban szervezett „Jó kérdés” elnevezésű beszélgetéssorozat, melyet a jövőben is folytatni szeretnének. Hangsúlyozottan foglalkoznak a TAO problematikájával, és a többi szakmai szervezettel együtt részt vesznek az Ágazati Kollektív Szerződés előkészítésében, valamint a színházi szakmát is érintő „hatalommal való visszaélés” elleni hatékonyabb fellépés folyamatainak kidolgozásában.  Külön hangsúlyozta a független színházak nehéz helyzetét, s hogy mennyire fontos, hogy az intézményes színházak, bár ők maguk szintén anyagi gondokkal küszködnek, segítséget nyújtsanak nekik.

Tovább kell folytatni a fenntartókkal való párbeszédet, s lehetőség szerint követni például azt román gyakorlatot, ahol nem csupán törvényileg emelik meg a színházi dolgozók bérét, hanem ennek fedezetét is biztosítja a fenntartó.

Az elnöki beszámolót követően, melyet a résztvevők egyhangúlag fogadtak el, az egyes szakmai tagszervezetek – bábosok, tervezők, rendezők, dramaturgok, stb. – is beszámoltak tevékenységükről, eredményeikről és problémáikról.