A Magyar Színházi Társaság 2018. évi közgyűlése

A Magyar Színházi Társaság 2018. május 29-én, a Játékszínben tartotta meg évi közgyűlését.

A Játékszín és a Nádori Cukrászda nagyvonalú támogatását ezúton is köszönjük.

 

A közgyűlést Wettstein Tibor, az elnökség tagja vezette le.

Napirendi pontok:

1.Tagfelvétel

2.Elnöki beszámoló az elmúlt közgyűlés óta eltelt időszakról.

3.a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság beszámolója a Társaság gazdálkodásáról, a 2017. évi mérleg és közhasznúsági jelentés elfogadása

4.Lemondás miatti elnökségi tisztújítás

5.egyebek, szakmai szervezetek beszámolói

 

1.Tagfelvétel

Az Erős Táncért Alapítványt (Forte Társulat) a tagok egyöntetűen (egy tartózkodással) taggá választották.

2.Elnöki beszámoló az elmúlt közgyűlés óta eltelt időszakról.

Keszég László beszámolt a Magyar Színházi Társaság elmúlt évi munkájáról. Kiemelte a Társaság és a Színház Folyóirat közös rendezvénye, a Jó kérdés beszélgetéssorozat sikerét, melynek a 2018/2019. évadban is folytatását tervezik. Az eseménynek a Katona József Színház K:antinja adott otthont, a beszélgetéseket állandó jelleggel Veiszer Alina vezette, s alkalmanként 3-3-szakember volt jelen, akik az adott téma különböző területének elismert képviselői. A beszélgetések iránt a szakmabeliek mellett jelentős számú „civil” színházszerető is érdeklődést mutatott. Az egyes események résztvevőinek száma 50-100 között mozgott. A beszélgetésekről videó és fotó felvételek is készültek, s írásbeli összefoglalójuk is felkerült a világhálóra. Az összes videofelvétel archiválás céljára a Magyar Színházi Társaság tulajdonában van.

Keszég László az elmúlt év egyik legnagyobb problémájaként a független társulatok finanszírozásának kérdését említette, s hangsúlyozta a függetlenek és a kőszínházak koprodukcióinak fontosságát.

A sajtóban kirobbant TAO-botrány után a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság közös egyeztetéseket folytatott. Nyilvánvaló, hogy TAO-ra szükség van, de átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé kell tenni.

A zaklatási ügyekkel kapcsolatban elsődleges fontossággal bír a szabályzatok létrehozása, hogy ilyen esetekben lehessen hova fordulni. A Magyar Színházi Társaság nem támogatja a megalapozatlan boszorkányüldözést, de mindent megtesz azért, hogy létrejöjjön egy protokoll. Képviselője ott van a FESZ által létrehívott bizottságban, a Helsinki Bizottság segítségével pedig számos külföldi mintát tanulmányozott. Kovács Zita a témához hozzászólva kiemelte, hogy fontos lenne a munkavállalókat és a felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatókat megismertetni a jogaikkal.

Wettstein Tibor beszámolt Színházi Dolgozók Szakszervezetének tervéről, miszerint egy ágazati kollektív szerződést kellene létrehozni. A tervezettel kapcsolatban folynak a tárgyalások, a problémát az jelenti, hogy sajnos nincs rá elég anyagi fedezet.

Az évad emlékezetes ünnepe volt Radnóti Zsuzsa és Nánay István 80. születésnapja, melyet a Bajor Gizi Színészmúzeumban kollégáikkal, barátaikkal együtt ünnepeltek.

Keszég László beszámolt a 2017-2018-as évadban díjakkal kitüntetett művészekről, kiemelve az Aase-díjat és a Pethes-Agárdi-díjat:

Aase-díj idei díjazottjai: Nagy Mari, Szabó Márta, Gazsó György, Serf Egyed

Pethes-Agárdi-díj idei díjazottjai: Gulácsi Tamás – Kosik Anita színészházaspár

A Magyar Színházi Társaság képviselői ott ülnek a különböző bizottságokban – NEÉT, Jászai Mari-díj bizottság, minisztériumi pénzelosztó kuratóriumok. Felkérésre igazgatói pályázatokat véleményező bizottságokban is.

3. a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság beszámolója a Társaság gazdálkodásáról

Wettstein Tibor beszámolt arról, hogy a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság mindent rendben talált, és javaslatot tett egy változtatásra a költségvetési források jelölését illetően. A beszámolót a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

4.Lemondás miatti elnökségi tisztújítás

A vidéki színházigazgatók képviselője, Jordán Tamás megnövekedett elfoglaltságai miatt az elnökségi tagságáról lemondott. A vidéki igazgatók Sztarenki Pált delegálják az MSZT elnökségébe. Jordán Tamás röviden indokolta lemondását, majd a tagok Sztarenki Pált egyhangúan elnökségi taggá választották.

5.egyebek, szakmai szervezetek beszámolói

Asbóth Anikó, a bábszínházak képviselője beszámolt a 2017-2018-as évadról, kiemelve, hogy a TAO-kérdésen folyamatosan dolgoznak.

Novák János összegezte a 2018. évi ASSITEJ Kaposvári Biennálét. A rendezvényt pozitívan értékelte, színvonalas előadásokról és jó hangulatról, előremutató szakmai eszmecserékről számolt be.

A látványtervezők elmúlt egy évi munkájáról Zeke Edit számolt be. Idén is megrendezésre került a Látvány-Tér Kiállítás, valamint jelentős sikerként könyvelhető el, hogy idén Magyarország rendezhette az OISTAT nemzetközi szervezet találkozóját. Beszámolt egy kiadvány tervezetéről, mely az elmúlt tíz év magyar színházi látványvilágát jelenítené meg, és a következő Prágai Quadriennáléra készülne el. Zeke Edit emellett kiemelte a tervezőket érintő nyugdíjproblémákat, és a tényt, hogy a folyamatos felterjesztések ellenére tervezők már hosszú évek óta nem kaptak díjakat.

A Szabadtéri Színházak munkáját Árkosi Árpád összegezte. Beszámolt arról, hogy a saját kivitelezésű és koprodukcióban készült előadások egyre nagyobb szerepet kapnak a szabadtéri színházak munkájában (ez a szándék minden tagszínházra jellemző), és ezt a trendet szeretnék folytatni úgy, hogy szakmailag erös, magas  színvonalú előadásokkal  legyenek jelen a magyar színházi életben és szakmai köztudatban.

Az Amfiteátrum-díjat, melyet minden évben egy, a magyar szabadtéri színházi kultúráért sokat tevő művésznek ítélnek, idén Pogány Judit kapta.

A rendezők nevében Berzsenyi-Bellaagh Ádám nyilatkozott, aki arról számolt be, hogy a tavalyi év óta folyik újra aktív munka a testületben. A vezetőség rendszeresen találkozik, egyeztet. Egyik jelenlegi legfontosabb céljuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező hallgatóinak segítése pályájuk kezdetén.

A Színházi Dramaturgok Céhe munkáját Orbán Eszter összegezte. Részletesen beszámolt a Nyílt Fórumról, ami 1985 óra létezik, és jelenleg a Színházi Dramaturgok Céhe egyik legjelentősebb, egész évadot átfogó rendezvénye. Az idei évben több, mint 50 mű érkezett a pályázatra. Ezen kívül a 2017/2018-as évadban a Színházi Dramaturgok Céhe Irodalom-e a dráma címen egy felolvasószínházzal gazdagított konferenciát is rendezett a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A 2017. évben Az Évad Legjobb Drámája díjat Háy János A halottember c. művének ítélték. A Bálint Lajos-vándorgyűrűt a Céh tagsága döntése alapján Török Tamara kapta.

A céh kiadványai – Nyílt Fórum kötetek – a Színházi Társaság titkárságán beszerezhetők.

A Független Előadó-művészeti Szövetség munkájáról Kovács Zita számolt be. Az elmúlt évadban megvalósult projektek közül kiemelte a pályázatíró workshopot. Hangsúlyozta a szerzői jogi ismeretek átadásának szükségességét. Fontosnak tartja, hogy az érdekképviseleti szervezetek egyeztessenek egymással az egész területet érintő kérdésekben, így a TAO támogatás kérdéséről, mivel az alulfinanszírozottság miatt az  kiemelten fontos a függetlenek számára is. Keszég László korábbi felvetésével egyetértve említette a kőszínházak és független színházak koprodukcióinak fontosságát.

Lakos Anna a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) munkájáról számolt be.

Az intézet az idei évadban közös workshopot tartott az OSZMI-val, melyet jövőre szeretnének megismételni. Honlapjuk megújulása folyamatban van, valamint egy adatbázist is létrehoztak, mely tartalmazza az összes idegen nyelvre lefordított kortárs magyar drámát, melyek közül harmincból szinopszis is készül.

 

Wettstein Tibor megköszönte a részvételt és bezárta a közgyűlést.