Díjátadó

A mai idők nem igazán kedveznek az ünnepélyes pillanatoknak, egymás ünneplésének. Látszik ez az általában év végén átadott díjak esetében is: az Aase-díjakat, valamint a Bálint Lajos vándorgyűrűt az év ezen időszakában, a Bajor Gizi Színészmúzeumban szokták átadni családiasan, egyben  ünnepélyesen megemlékezve, köszöntve a díjazottakat. Ezt a tervet idén a Covid áthúzta. Helyette az egyes kuratóriumok tagjai külön-külön látogatják meg és köszöntik fel szűk körben a díjazottakat. A mai napon Székesfehérvárra látogatott Egri Márta, az Aase-díj kuratóriumának tagja és Vajda Márta, a Domján Edit-díj kuratóriumának tagja, hiszen a neves teátrumban idén két művészet is kitüntettek.

2020-ban Varga Lili kapta a Domján Edit-díjat. Munkásságát Vajda Márta méltatta és adta át a díjjal járó díszoklevelet, az ezüstláncot és a pénzösszeget.

 

 

 

Varga Lili méltatása

Vannak színészek, akiket alkatuk predesztinál bizonyos szerepkörre és vannak olyanok, akikbe sokfajta sorsot, egyéniséget, árnyalatot lehet belelátni. Varga Lili az utóbbiak közé tartozik – ez már akkor feltűnt, amikor még egyetemistaként az Örkény Színházban, a „Számodra hely”-ben tudott eredeti színeket hozzáadni a jellegzetesen mohácsis nyelven megszólaló karakteréhez. Nem véletlen, hogy a székesfehérvári Vörösmarty Színház  – ahol színészi pályája  kibontakozott –  változatos szerepekben foglalkoztatja. Ő pedig hol Musil A rajongók-jának Reginéjéből teremt izgalmas, frivol, nem könnyen kiismerhető nőalakot, hol A Vágy nevű villamos Csillára magyarított Stellájaként szólaltatja meg lefegyverző természetességgel, szuggesztivitással az őszinte emberség hangjait, hol élettel, saját igazsággal ruházza fel Iszméné klasszikus naiva alakját, Szophoklész Fosse által újra gondolt drámájának mozgásszínházi elemekből (is) építkező előadásában. Mozgáskészségét nemcsak ebben az előadásban mutatta meg, hanem más, Horváth Csaba által rendezett előadások (Carmen, Chicago) kisebb szerepeiben is. Merthogy a nagyobb feladatok mellett igazi csapatjátékosként mutatkozik olyan kisebb szerepekben is, amelyek nemcsak az adott előadás, hanem minden bizonnyal a társulati kohézió szempontjából is fontosak. All-round színésznek látszik és még nem töltötte be a harmincat; a kiteljesedés évei alighanem most következnek.

 

Kuna Károly Aase-díjáről Egri Márta, a kuratórium tagja beszélt és adta át a díszoklevelet.

 

 

Este a StúdióK-ban Spilák Lajos, az Aase-díj másik tulajdonosa vehette át a díjjal járó oklevelet.

 

 

Mindenképpen jó volt, hogy a kitüntetettek kollégáik körében örülhettek a szakmai elismeréseknek.