A Nemzeti Színházban tartott megbeszélés – 2007. január 24.

Résztvevők: Zsámbéki Gábor, Jordán Tamás, Farkas Ágnes, Novák Eszter, Hegedűs D. Géza, Lázár Egon, Márta István, Gáspár Máté, Fábri Péter, Mácsai Pál, Solténszky Tibor, Juhász Ferenc, Szűcs Miklós, Megyeri László, Wettstein Tibor, Novák János, Kupa Mihály, Vajda Márta

Az elején Márta István beszámolt a fővárosi önkormányzati színházak helyzetéről. Különböző számok keringenek, de az biztos, hogy több, mint 1 milliárd forint elvonással kell számolni a főváros részéről.

Ez teljes mértékben ellehetetleníti a színházak működését, s az igazgatók egységesek abban, hogy maguk határozzák meg, mennyi pénzről tudnának lemondani. Mindenképpen szükség van a nyilvánosságra, s minden lehető fórumon tiltakozni kell.

Ezek után a munkabizottságok számoltak be az általuk végzett munkáról. Megállapodtak abban, hogy egy egységes anyagot kell csinálni, egy általános bevezetővel. Mácsai felvállalta, hogy a bevezetőt megírja.

Minden egyes munkacsoport maximum 2,5 oldalas anyagot készítsen a meglévő alapján, juttassa el elektronikus úton a Társaság titkárságára. Ezeket hétfőn egy négy fős bizottság összesíti, majd kedden háromkor ismét találkozunk a Nemzetiben, hogy másnap eljuttathassuk a kész anyagot a miniszternek.

Zsámbéki Gábor hangsúlyozta, hogy alapvetően jelenlegi helyzet felmérése a lényeges, s hogy merre keressük a változtatást. Különböző kérdések merültek fel az egyes témáknál, amelyeket a bizottságok megvitatnak és beépítenek tervezetükbe.

Szinte minden témánál felmerült az anyagi helyzet. Kupa Mihály elmondta, hogy most készül a közpénzügyi törvénytervezet, ami, ha belekerül a színház, garantált biztos finanszírozást jelent. Javasolta, hogy ezügyben beszéljünk Hillerrel, Veres Jánossal, s menjen egy delegáció Kovács Árpádhoz.

Zsámbéki Gábor elmondta, hogy sajnos a kultúrában is nagy a politika szerepe, nem elég rugalmas a struktúra, ki kellene alakítani, hogy bizonyos műhelyek kiemelt támogatást kapjanak egy adott időszakra, de ez ne legyen örökös jog.

Fontos kérdés az igazgatói kinevezések mikéntje. El kellene érni, hogy a szakmai kuratóriumnak egyetértési joga legyen.