A Magyar Színházi Társaság Társaság Elnökségének összejövetele – 2009. augusztus 26.

2009. augusztus 26. | Városligeti fasor

Résztvevők: Balázs Zoltán, Csizmadia Tibor, Halasi Imre, Hegedűs D. Géza, Novák János, Vajda Márta meghívott vendég: Csóti József

Csóti József beszámolt az Előadó-művészeti Tanács megalakulásáról, melynek tagjai: Csóti József, Hudi László, Léner Péter, Mácsai Pál, Vidnyánszky Attila. Az EMT elnöke Gyimesi László.

Megalakították a színházi kollégiumot is, melynek tagjai a felsoroltakon túl Ascher Tamás (Színház- és Filmművészeti Egyetem) és Konrád Antal (Színházi Dolgozók Szakszervezete), elnöke pedig Csóti József.

Bár az EMT ügyrendje lehetővé teszi, hogy tanácskozási joggal maximum öt szakembert is bevonjanak a kollégium munkájába, úgy döntöttek, hogy ezt nem használják ki, hanem esetenként, konkrét témákhoz kérnek fel szakembereket.

Tekintettel arra, hogy a Színházi Társaság korábban külső információk alapján abban a hiszemben volt – s tagszervezetei felé is ezt kommunikálta, – hogy a színházi kollégiumban teljesen új tagok lesznek, s lehetőség nyílik az egyes szakmák reprezentációjára is, az elnökség azt a kérést fogalmazta meg az EMT felé, hogy nyilvános közleményben indokolják döntésüket.

Csóti József elmondása szerint sok problémát okozott, hogy későn alakult meg az EMT. A 400 milliós produkciós keretre is már régen ki kellett volna írnia pályázatokat. Természetesen megpróbál egyeztetni a Színházi Társasággal, de olyan szorosak a határidők, hogy ezt most szinte lehetetlen megoldani.

A napokban kell véglegesíteni a pályázati kiírást, szakértőket kell küldeniük a színházigazgatói pályázatokat véleményező bizottságokba. A legnagyobb probléma azonban a jövő évi költségvetés, melyre az EMT-nek szintén javaslatot kell tennie, de még a sarokszámokat sem kapták meg.

Szakértőként meghívták Wettstein Tibort, akivel különféle modellszámításokat elemeztek. Elmondta még, hogy a jövőben törekedni fognak arra, hogy rendszeresen tájékoztassák a Színházi Társaságot az EMT tevékenységéről, illetve, hogy kikérjék véleményét az egyes szakmai kérdésekben.

Az Elnökség eldöntötte, hogy 2009. október 26-án tartja rendes éves közgyűlését. Továbbra is tárgyalni kell az oktatás helyzetéről, a díjfelterjesztésekről, a POSZT értékeléséről, illetve a jövő évi szakmai program elkészítéséről.