Pethes-Agárdi-díj, 2020.

Tenki Dalma és Georgita Máté Dezső színészházaspár 2020-ban nyerték el a Pethes-Agárdi-díjat. A pandémia miatt a megnyert összeg elköltése idénre maradt. Alább olvasható berlini útjuk képes beszámolója.

A Pethes-Agárdi-díjat a Magyar Színházi Társaság 2007ben, Agárdi Ilona és Pethes György művészházaspár hagyatékának és végakaratának jóvoltából alapította. A díj célja: fiatal, pályakezdő színészházaspárok támogatása, segítése. A támogatást pályázat alapján a létrehozott alapítvány kuratóriuma ítéli oda.

„Az Alapítvány a néhai Agárdi Ilona színművész – Pethes György rendező művészházaspár végakaratának megfelelően, a házaspár lakásának végrendeleti örököseként, az értékesített lakásingatlan vételárából hozza létre ezt az alapítványt azért, hogy a szűkös anyagi körülmények között élő fiatal színészházaspárok életminőségén javítani igyekezzék azzal, hogy külföldi nyaralásukat lehetővé teszi, a testi – lelki feltöltődésüket is biztosító külhoni pihenésüket anyagilag támogatja.
A meghirdetett pályázaton részt vehet minden olyan magyar színészházaspár, amelynek egyik tagja sem töltötte még be (a pályázat benyújtásának határidejéig) a harmincötödik életévét, és mindkét házasfél igazolt módon valamelyik magyar nyelvű színház főfoglalkozású színésze.”