Tájékoztató

Kedves Kollégák!

 

Régen írtunk már tájékoztatót a tagságnak, mivel az elmúlt hetek, lassan hónapok eseményei sok mindent  megváltoztattak, a titkárságnak is szoknia kell az új körülményeket.

A kialakult veszélyhelyzet miatt leálltak a színházak, megszűnt mindent társadalmi, társasági esemény.  A szakmaiságot felülírta a létért való félelem, az egzisztencia biztosítása, Brechttel szólva: előbb a has jön, aztán a morál.

Még mindig nem zárultak le az egyes színházak pontos működésének, finanszírozásának kérdései. Megállapodások születtek az önkormányzatok és a kormány között vidéken és a fővárosban egyaránt, de rettenetesen sok a bizonytalansági tényező: újratervezés és ismét újratervezés, amikor nem tudni, mikor indulhat el a „normális” élet, milyen lesz az egyáltalán, mikor nyithatnak ki a színházak, hogyan fognak tudni működni, lesz-e közönség és egyáltalán, hogyan lesz.

S eközben a legfontosabb: nagyon sok embernek szűnt meg a létezését biztosító munkahelye: nem csak a színészeknek, zenészeknek, táncosoknak bábosoknak, és az alkotóknak: rendezőknek, tervezőknek, dramaturgoknak, hanem annak a nagyon sok embernek, akik munkája nélkül nem létezik előadóművészet:  műszaknak, adminisztrációnak, szervezésnek. Kérjük, aki teheti, támogassa a rászorulókat.

Elmaradnak a fesztiválok. Már régóta nem az a kérdés, hogy ki szervezi a POSZT-ot, hanem hogy lesz-e. Hogy beindulhat-e a nyári szezon. Hogy lesznek-e nyári színházak. Hogy mi lesz a függetlenekkel és a magánszínházakkal.

Sokan átérzik ezeket a problémákat, számos kezdeményezés indult a bajban lévő színháziak megsegítésére.

Az egyes lehetőségekről a következő írásban, illetve a megadott linkeken lehet tájékozódni.

https://szinhaz.online/korkep-a-muveszeti-szfera-covid-segelyalapjairol/?fbclid=IwAR0lFHANnRor3yEfpWhocW8i3Vl-_SvzsciVGrCJ2OOZ6vw_0QGEb1Ycndo

Színházi Szolidaritási Alap – www.szinhaziszolidaritasialap.hu

FESZ Segélyalap – www.feszsegelyalap.hu

Magyar Bábművészek Szövetsége a Magyar Színházi Társaság honlapján – www.mszt.org

Segítsünk Alapítvány (SzÍDoSz) – http://komedias.hu/felhivas-2/

EJI – www.eji.hu

Artisjus Zenei Alapítvány – https://www.artisjus.hu/zenei-alapitvany/

 

Tárgyalások folynak folyamatosan a fenntartókkal, s reméljük, hogy számos külföldi példához hasonlóan itthon is megfelelő segítséget kapunk. Csatlakoztunk a több művészeti művészeti ágat összefogó Artuniohoz, s különböző javaslatokat fogalmaztunk meg közösen a fenntartók felé. Részt vettünk a PEARLE tanácskozáson is, ahol kiderült, minden országban hasonló problémákkal küzdenek az előadóművészek, s legfontosabb dolog most a szolidaritás.

Elmaradnak a sikeres beszélgetősorozataink, a Jó kérdés és a Csináljunk színházat. Reméljük, hogy az őszi szezonban be tudjuk pótolni a betervezett programokat.

A veszélyhelyzet miatt meghosszabbítottuk a Pethes-Agárdi -díj beadási határidejét május 20-ig. Várjuk a színészházaspárok jelentkezését.

Májusra terveztük a Magyar Színházi Társaság közgyűlését. Ezt biztosan nem tudjuk megtartani. A Társaság mérlege és szöveges beszámolója elkészült. Ez most a Pénzügyi Ellenőrző Bizottságnál van. Amint véleményük elkészült, szétküldjük a tagságnak.

A Színházi Társaság lehetőségeihez mérten próbál hatással lenni az események alakulására. Megnyilvánulásaink, nyílt leveleink és egyéb tevékenységünk nyomon követhető a honlapunkon (www.mszt.org) és facebook oldalunkon.

Kérjük, kísérjétek figyelemmel munkánkat, és aki tud, segítsen a rászorultakon

 

Vigyázzatok magatokra!